Ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα η νομοθετική διάταξη σύμφωνα με την οποία παρατείνεται αυτόματα η ασφαλιστική ικανότητα όλων των μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολουμένων και αγροτών (και των έμμεσων μελών τους) έως και τις 31 Μαΐου 2022, ανεξαρτήτως οφειλών και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους.
Από την 1η Ιουνίου θα ισχύσει το καθεστώς που ίσχυε πάντοτε και που προβλέπει την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας μόνο σε εκείνους τους μη μισθωτούς που:
- είτε δεν έχουν οφειλές
- είτε έχουν ρυθμισμένες οφειλές τις οποίες και τακτοποιούν κάθε μήνα.
Για αυτό και καλούνται οι ασφαλισμένοι να προχωρήσουν εγκαίρως στην πληρωμή ή ρύθμιση των οφειλών τους προς τον e-ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ.
Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την διευκόλυνση των ασφαλισμένων, στην ίδια νομοθετική διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής ικανότητας εφόσον οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.
Με αυτόν τον τρόπο δεν απαιτείται να πληρώσουν το σύνολο των οφειλών τους αλλά μόνο αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές για παροχές σε είδος και σε χρήμα για το χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται κατ’εξαίρεση και για μια μόνο φορά.
Οι οφειλές προς τα Ταμεία
Ξεπέρασαν τα 41 δισ. ευρώ τα ασφαλιστικά χρέη προς τον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ για το δ΄ τρίμηνο του 2021, ενώ οι οφειλές που έχουν ρυθμιστεί αντιστοιχούν μόλις στο 4,1 δισ. ευρώ των συνολικών χρεών.
Μάλιστα στην πρόσφατη ρύθμιση οφειλών σε έως 72 δόσεις, που έκλεισε στο τέλος Φεβρουαρίου, εντάχθηκαν μόλις 56.300 ελεύθεροι επαγγελματίες (σε σύνολο 767.645), ανοίγοντας τον δρόμο για αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το ΚΕΑΟ στους υπόλοιπους, εφόσον δεν ρυθμίσουν το χρέος τους.
Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, 767.645 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ από τη μη καταβολή εισφορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας 1,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλες περίπου 300.000 επιχειρήσεις οφείλουν 450 εκατ. ευρώ.