Τι θα κρίνει τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - Όλα τα σενάρια για το 2023

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι θα κρίνει τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - Όλα τα σενάρια για το 2023
Ολα τα σενάρια για το 2023 μετά τις χθεσινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Τι συνεπάγεται η νέα μείωση για τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ

Για το πρώτο εξάμηνο του 2023 μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, σε μια προσπάθεια υποχώρησης του μη μισθολογικού κόστους και αύξησης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Η νέα μείωση της τάξης του 0,6 μονάδων θα αφορά πάνω από 1,2 εκατ. εργαζόμενους και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο επιχειρηματικός κόσμος ζήτησε επίμονα από τον πρωθυπουργό να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση και να μειώσει κι άλλο τις εισφορές. «Οταν θα δημιουργήσουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο σε συνδυασμό με τις αναλύσεις για το μέλλον του ασφαλιστικού, προτεραιότητα θα έχει η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Δ. Παπαλεξόπουλο, παραπέμποντας ουσιαστικά στην επόμενη τετραετία.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες, στο διάστημα 2020-23. Μετά την πρόσφατη μείωση των εισφορών για το επικουρικό (από την 1η Ιουνίου 2022), η μείωση που έχει συντελεστεί έχει ανέλθει στα 4,4%.

Συνεπώς, υπολείπονται ακόμα 0,6 μονάδες προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση για μείωση 5 μονάδες. Σ' αυτήν την περίπτωση, οι εισφορές των μισθωτών, θα πέσουν από το 36,1% στο 35,5%, ενώ το κόστος της νέας μείωσης υπολογίζεται να στοιχίσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Από πότε θα ισχύσει

Η χρονική στιγμή υλοποίησης της νέας μείωσης (0,6%) εξαρτάται τόσο από τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού όσο και από τις πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης, η μείωση θα μπορούσε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2023 ή από την 1η Ιουνίου του ίδιου έτους.

Μάλιστα, επιθυμία των εργοδοτών είναι η επόμενη μείωση να είναι μεγαλύτερη του 0,6%, κάτι που θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του κατώτατου μισθού που τις επιβάρυνε με πρόσθετο κόστος. Συγκεκριμένα, το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 71,5 ευρώ με την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 713,0 ευρώ. Δηλαδή ένας άγαμος που δεν δικαιούται προσαύξηση λόγω τριετιών θα κοστίζει πλέον στην επιχείρηση 1.019 ευρώ, από 947,8 ευρώ που κόστιζε το προηγούμενο διάστημα.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, που οδηγεί σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αύξηση της απασχόλησης, αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος των εργαζομένων και, τελικά, βελτίωση της ευημερίας των πολιτών».

Τι συνεπάγεται η νέα μείωση για ΕΦΚΑ - ΟΑΕΔ

Η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πιθανότατα να προέλθει από τον περιορισμό των εισφορών προς τρίτους και όχι από τη μείωση των εισφορών για κύρια ασφάλιση ή για επικουρική, αλλά ούτε και υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Ετσι, η προσφιλέστερη λύση για την επικείμενη μείωση αφορά τις εισφορές που καταβάλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι υπέρ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης της ανεργίας και της καταβολής λιγότερων επιδομάτων, αλλά και της χρήσης επιπλέον πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η προηγούμενη περικοπή εισφορών που προέκυψε αποκλειστικά από εισφορές που θα κατέληγαν στα ταμεία της ΔΥΠΑ, οδήγησε σε απώλεια εσόδων για την Υπηρεσία της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ. Χάθηκε δηλαδή το 56% των εσόδων της και μάλιστα σε μια χρονιά πανδημίας και υψηλής ανεργίας, όπου τα έξοδα λόγω της χορήγησης επιδομάτων και παροχών στους πληττόμενους από τις επιπτώσεις της πανδημίας βρέθηκαν στα ύψη.

Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί στον ΕΦΚΑ, αναφορικά με την απώλεια των εσόδων του από την επικείμενη μείωση των εισφορών. Η «τρύπα» στα έσοδα του ΕΦΚΑ μπορεί να αναπληρωθεί από την αύξηση της επιχορήγησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Αύξηση 4% και μείωση εισφορών ζητούν οι εργοδότες

Απασχόληση νέων χωρίς εμπειρία με επιδότηση μισθού και εισφορών

Οφειλέτες ΕΦΚΑ: Ενας στους δύο επαγγελματίες δεν πλήρωσαν εισφορές και μένουν ανασφάλιστοι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider