Κατώτατος μισθός: Αύξηση 4% και μείωση εισφορών ζητούν οι εργοδότες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Αύξηση 4% και μείωση εισφορών ζητούν οι εργοδότες
Kάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού με μείωση των εισφορών του εργαζόμενου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα οδηγεί σε αύξηση των καθαρών αποδοχών του κατά 2%.

Στον συνδυασμό αύξησης του κατώτατου μισθού με ταυτόχρονη μείωση των εισφορών του εργαζόμενου επιμένουν οι εργοδότες, στην διαβούλευση για την αναπροσαρμογή των κατώτατων αποδοχών που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Σύμφωνα με το υπόμνημα που συνέταξε ο ΣΕΒ, κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού με μείωση των εισφορών του εργαζόμενου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα οδηγεί σε αύξηση των καθαρών αποδοχών του κατά 2%.

Συνεπώς με μια αύξηση μισθού 4% (που είναι και η πρόταση του επιχειρηματικού κόσμου) σε συνδυασμό με τη μείωση των εισφορών του εργαζομένου κατά 1,5% μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση 6% των καθαρών αποδοχών των αμειβομένων με τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η αύξηση στο επίπεδο του κατώτατου μισθού βραχυχρόνια θα πρέπει να είναι προσεκτικά μελετημένη ως προς τη διαχείριση των προσδοκιών, ώστε να μην αποτελέσει παράγοντα ενίσχυσης νέων πληθωριστικών πιέσεων εγχωρίως, οι οποίες θα μείωναν, εντέλει, περαιτέρω τα πραγματικά εισοδήματα, την πτωτική τάση της ανεργίας, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας,

«Στο πλαίσιο της ταχύτερης οικονομικής ανάκαμψης που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική οικονομία, προτείνεται να δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία και στην αξιοποίηση ενδεχόμενου δημοσιονομικού χώρου για την άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους (το οποίο παραμένει διαχρονικά σημαντικά υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου- έχοντας μάλιστα τη χαμηλότερη δυνατή ανταποδοτικότητα - και ακόμα περισσότερο του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ), ειδικά σε σχέση με τη φορολογία της εργασίας και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, με μέτρα μόνιμης διάρκειας, ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό» τονίζει στο υπόμνημά του ο Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με τους εργοδότες, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα συμβάλλει στην μείωση της «φορολογικής σφήνας» (tax wedge ) στην Ελλάδα και στη σύγκλιση με τις χώρες του ΟΟΣΑ. Αποδέκτες αυτής της μείωσης φόρων και εισφορών θα είναι πρωτίστως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, και η ελληνική οικογένεια, που βλέπει μεγάλο τμήμα του εισοδήματός της να κατευθύνεται σε μη ανταποδοτικούς φόρους και εισφορές.

Στην ανάλυση των επιπτώσεων ονομαστικής αύξησης του μεικτού κατώτατου μισθού θα πρέπει να εκτιμηθεί και το δημοσιονομικό κόστος των κοινωνικών δαπανών που συνδυάζονται με το ύψος του κατώτατου μισθού όπως το επίδομα ανεργίας, το επίδομα μητρότητας, τα επιδόματα πρακτικής άσκησης κ.α.

Υπενθυμίζεται πως για τον ΟΑΕΔ κάθε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 1% συνεπάγεται επιπλέον κόστος για τις παροχές που καταβάλλει κατά 14.761.960,45 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Ποια μισθολογικά κλιμάκια θα συμπαρασύρει η αύξησή του την Πρωτομαγιά

Κατώτατος μισθός: Πόσο θα κοστίσει στον ΟΑΕΔ μια γενναία αύξησή του - Ποια επιδόματα αφορά

Κατώτατος μισθός: Αύξηση 18% ζητά η ΓΣΕΕ - Η σύγκριση με Γερμανία και Ανατολική Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider