Κορυφώνεται η αγωνία για 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους που αναμένουν τα αναδρομικά από τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές τους συντάξεις από την εποχή των μνημονίων.
Παρότι το ΣτΕ έδωσε το «πράσινο φως» (σε πρόσφατη απόφασή του) μόνο στους συνταξιούχους που είχαν κάνει προσφυγές, εντούτοις το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών - ή μέρους αυτών- σε όλους τους συνταξιούχους παραμένει ανοικτό, στο πλαίσιο μια πολιτικής λύσης του θέματος.
Σε δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ FM, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους μέρος των αναδρομικών σε δόσεις», παρότι όπως ανέφερε «δεν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να το κάνουμε αυτή τη στιγμή».
«Ούτε με δόσεις» ρωτήθηκε. «Θα το εξετάσουμε αυτό», απάντησε. «Αφήστε να πούμε και τίποτα στη Θεσσαλονίκη», υπονοώντας τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου αφορούν:
- την χορήγηση των αναδρομικών σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους σε δύο δόσεις (μία για τα αναδρομικά των επικουρικών και η δεύτερη για τα δώρα)
- τον συμψηφισμό των αναδρομικών για όσους συνταξιούχους δεν είχαν κάνει αγωγές, με τα υπόλοιπα από τις προσωπικές διαφορές που λαμβάνουν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με το νόμο 4670/2020
- την αυτόματη επιστροφή των ποσών (για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 ) σε όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, χωρίς να μεσολαβήσει η εκδίκαση των υποθέσεών τους από τα κατά τόπους δικαστήρια.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός σερί μηνιαίων καταβολών αναδρομικών προς όσους δικαιούχους αποφασιστεί να τους επιστραφούν τα ποσά που τους αναλογούν.
Η απόφαση του ΣτΕ
Μετά την απόφαση του ΣτΕ, αναδρομικά μπορούν να διεκδικήσουν μόνο:
- 300.000 συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει δικαστικά έως τον Ιούλιο του 2020 και θα συνεχίσουν δια της νομικής οδού να ζητούν να τους επιστραφούν εντόκως ποσά από 580 έως 3.300 ευρώ.
- όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν είχαν λάβει καθόλου αναδρομικά το 2020, αρκεί να είχαν υποβάλει προσφυγές έως το τέλος του 2021 (λόγω της παραγραφής αξιώσεων).