Νέα υποχώρηση της ανεργίας τον Ιούνιο στο 12,1% (από 12,5% τον Μάιο) ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, φέροντας τον δείκτη ακόμη πιο κοντά στον στόχο του 10% που θα «ξεκλειδώσει» αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι μετά από 10 χρόνια, «ανοίγει» ο δρόμος για την ενεργοποίηση του επιδόματος προϋπηρεσίας και το «ξεπάγωμα» των τριετιών για τους μισθωτούς.
Υπενθυμίζεται πως με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2012, όταν η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10% τότε θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται κανονικά οι τριετίες στους μισθωτούς . Εδώ και μια δεκαετία «πάγωσε» οποιαδήποτε μισθολογική μεταβολή - προσαύξηση μισθού λόγω προϋπηρεσίας για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς λόγω της ΠΝΠ, με αποτέλεσμα οι μισθοί να έχουν καθηλωθεί στα ίδια επίπεδα.
Πόσο αυξάνουν τον μισθό οι τριετίες
Οι τριετίες στον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο αποτελούν αυξήσεις αμοιβών που έχουν σχέση με την προϋπηρεσία των εργαζομένων σε οποιονδήποτε εργοδότη. Το επίδομα προϋπηρεσίας, («τριετίες»), ισούται με 10% επί του μισθού και μπορούν να καταβληθούν έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο.
Σήμερα λαμβάνουν μόνο μία τριετία οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί για πρώτη φορά το αργότερο το 2009 και οι οποίοι έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 3 χρόνια προϋπηρεσίας. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, ακόμη κι αν έχουν αλλάξει εργοδότη, έχουν εξασφαλίσει τη θεμελιωμένη προϋπηρεσία που είχαν έως τον Φεβρουάριο του 2012.
Όσοι συμπληρώνουν τριετίες προϋπηρεσίας μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, δε δικαιούνται προσαύξηση, αφού η εξέλιξη των τριετιών «πάγωσε» μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%.
Με το ξεπάγωμα των τριετιών, οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες, συνολικά δηλαδή 30% για 9 έτη και άνω.
Προσαύξηση κατώτατου μισθού και ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας (τριετίες)
Τα «όπλα» για να υποχωρήσει ο δείκτης στο 10%
Το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ έχουν σχεδιάσει την υλοποίηση σειράς προγραμμάτων απασχόλησης και βελτίωσης δεξιοτήτων, που θα συμβάλουν στην επαγγελματικής αποκατάσταση των ανέργων και στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα:
- Μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης επιδιώκεται να δημιουργηθούν συνολικά 86.000 νέες θέσεις εργασίας εντός του 2022. Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα των 150.000 θέσεων με το οποίο επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Υλοποιείται ακόμα το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους ηλικίας 18-29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία, το οποίο πριμοδοτεί εργοδότες και εργαζόμενους με 1.800 ευρώ για 6 μήνες
- Προωθείται η κατάρτιση 150.000 ατόμων σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη προκηρύχθηκαν οι πρώτες 80.000 θέσεις, με τους καταρτιζόμενους που θα πάρουν μέρος να λάβουν επίδομα 1.000 ευρώ.
- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που υιοθέτησε η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με της φορολογικές ελαφρύνσεις οδήγησε πολλούς κλάδους σε προσλήψεις προσωπικού.