Ακρίβεια και πληθωρισμός «ακυρώνουν» τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακρίβεια και πληθωρισμός «ακυρώνουν» τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς
Οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,6% κατά το τελευταίο έτος στις 21 χώρες της Ε.Ε. που διαθέτουν κατώτατο μισθό. Ωστόσο, στις ίδιες χώρες, το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε 12,4% κατά μέσο όρο

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κρίνεται σήμερα η Οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε., καθώς τα κράτη - μέλη θα πρέπει να αξιολογήσουν κατά πόσον οι υφιστάμενοι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί τους (δηλαδή ο χαμηλότερος μισθός που επιτρέπεται) είναι επαρκείς, για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων που ανέλυσε τα στοιχεία της Εurostat, η αξία των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα εμφανίζει πτώση - ρεκόρ καθώς ο πληθωρισμός και η ακρίβεια «ροκανίζουν» την αγοραστική του δύναμη.

Ειδικά το 2022 που λόγω της ενεργειακής κρίσης η ακρίβεια «προελαύνει» πανευρωπαϊκά, οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην Ευρώπη είδαν την αξία των μισθών τους να μειώνεται έως και 19%, γεγονός που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πτώση των πραγματικών κατώτατων μισθών αυτόν τον αιώνα.

Οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,6% κατά το τελευταίο έτος στις 21 χώρες της Ε.Ε. που διαθέτουν κατώτατο μισθό. Ωστόσο, στις ίδιες χώρες, το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε 12,4% κατά μέσο όρο.

Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αξία των κατώτατων μισθών έχει μειωθεί 4,8% κατά μέσο όρο, αφήνοντας εκατομμύρια εργαζόμενους να αγωνίζονται για τα βασικότερα έξοδα διαβίωσης όπως είναι τα τρόφιμα, το ενοίκιο και η ενέργεια.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά από το 2000 που η αύξηση των πραγματικών κατώτατων μισθών υποχωρεί κάτω από το μηδέν και αυτή η μείωση είναι σημαντικά υψηλότερη - στο απόγειο της λιτότητας το 2012, η αύξηση των πραγματικών κατώτατων μισθών ήταν στο 0,7%.

Οι πραγματικοί κατώτατοι μισθοί μειώθηκαν δραματικά από το περασμένο καλοκαίρι στη Λετονία (-19%), Τσεχία και Εσθονία (-10%) και Σλοβακία (- 8%).

Οι εξελίξεις αυτές έχουν επιδεινώσει σοβαρά τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων με κατώτατο μισθό σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι πολύ συχνά
αδυνατούσαν ήδη να τα βγάλουν πέρα. Ήδη πριν από την έναρξη της κρίσης του κόστους ζωής, σχεδόν ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ε.Ε. των 27 κινδύνευε από τη φτώχεια και 7 στους 10 εργαζόμενους με κατώτατο μισθό ανέφεραν ότι δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα.

Δύο επιπλέον μισθοί πάνε στους λογαριασμούς ρεύματος στην Ελλάδα

Με σχεδόν δύο μηνιαίους κατώτερους μισθούς επιβαρύνονται οι Έλληνες εργαζόμενοι από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, καθώς η Ελλάδα μαζί με την Εσθονία είναι οι χώρες στις οποίες οι εργαζόμενοι χρειάζονται τις περισσότερες ημέρες εργασίας για να πληρώσουν τους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος.

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερος από τους μηνιαίους μισθούς των χαμηλόμισθων εργαζομένων στην πλειονότητα των κρατών μελών της Ε.Ε., Περίπου 9,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν ήδη δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας πριν από την έναρξη της κρίσης του κόστους ζωής και τώρα το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 38% σε όλη την Ευρώπη σε σύγκριση με πέρυσι.

Αυτό έχει κάνει τους εργαζόμενους που κερδίζουν τον κατώτατο μισθό σε 16 κράτη μέλη της Ε.Ε. να χρειάζεται να βάλουν στην άκρη το ποσό ενός μηνιαίου μισθού ή και περισσότερο, προκειμένου να διατηρήσουν τα φώτα αναμμένα και τη θέρμανση στο σπίτι. Το 2021, αυτό συνέβαινε σε οκτώ κράτη μέλη.

Ο αριθμός των ημερών που ένα άτομο που κερδίζει τον κατώτατο μισθό πρέπει να εργαστεί για να πληρώσει τον λογαριασμό ενέργειας έχει αυξηθεί δραματικά σε ορισμένες χώρες: Εσθονία (+26), Κάτω Χώρες (+20), Τσεχία (+17), Λετονία (+16). Σε τέσσερις χώρες - τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Ιταλία - ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι επίσης πλέον μεγαλύτερος από τους μισθούς ενός μήνα για έναν εργαζόμενο που κερδίζει το μέσο μισθό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσα χάνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τις αυξήσεις στο ρεύμα - Πίνακας

Κατώτατος μισθός: Νωρίτερα η νέα αύξησή του λόγω ακρίβειας - «Πλώρη» για τα 751 ευρώ

ΓΣΕΕ: Οι αυξήσεις στο ρεύμα «τρώνε» σχεδόν δύο κατώτατους μισθούς των Ελλήνων εργαζόμενων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider