Στην αξιοποίηση ιδιωτικών κατοικιών και ακινήτων ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) και του υπουργείου Εργασίας προχωρά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της νέας στεγαστικής πολιτικής για νέους με τον τίτλο «Σπίτι μου».
Το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων-φιλέτων του πρ. ΟΑΕΔ για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο θα εκκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2023, με στόχο την ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικίων με ωφελούμενους 5.000 νέους. Ο ιδιώτης θα κατασκευάσει τα ακίνητα, με το 50% των διαμερισμάτων να διατίθενται σε νέους από την ΔΥΠΑ με πολύ χαμηλά ενοίκια, ενώ το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί από τον κατασκευαστή, που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος ανέγερσης των πολυκατοικιών.
Η ΔΥΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, διαθέτει περίπου 200 οικόπεδα-φιλέτα, 124 κατοικίες (κενές και αδιάθετες) που μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών, καθώς και 261 καταστήματα και γραφεία τα οποία μπορεί να ανακατασκευάσει και παραχωρήσει σε νέους, μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Το ένα τρίτο των οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ βρίσκονται στην Αττική, σε περιοχές όπως η Κηφισιά (11 στρέμματα), η Παιανία (20 στρέμματα), η Λάρισα (40 στρέμματα), η Ξάνθη (28 στρέμματα) και ο Βόλος (74 στρέμματα).
Η επιλογή των οικοπέδων θα ξεκινήσει εφέτος, ενώ ο διαγωνισμός για την επιλογή των αναδόχων προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023. Θα ακολουθήσει η ανέγερση των κατοικιών, η πρόσκληση και η επιλογή των ωφελουμένων.
Πώς εφαρμόζεται η κοινωνική αντιπαροχή
Με το νέο θεσμό της «κοινωνικής αντιπαροχής», διατίθεται η αδρανής ακίνητη περιουσία του δημοσίου, χωρίς να χάνεται η κυριότητα της γης, σε μακροχρόνιες παραχωρήσεις προς ιδιώτες που εξασφαλίζουν με συμβατικές υποχρεώσεις την κατασκευή σύγχρονων κατοικιών οι οποίες θα διατεθούν με φθηνά ενοίκια.
Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη πρακτική κοινωνικής στέγης που έχει εξασφαλίσει το 20-25% των ακινήτων πχ στην Αυστρία ή την Ολλανδία να διατίθενται με ρυθμισμένα χαμηλά ενοίκια. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και στη Ισπανία.
Με την κοινωνική αντιπαροχή το Δημόσιο εισφέρει ακίνητα που δεν χρησιμοποιεί και μένουν αναξιοποίητα, οι ιδιώτες μετά από διαγωνισμό αναλαμβάνουν με δικές τους δαπάνες και με κρατικές προδιαγραφές, να χτίσουν σπίτια με την υποχρέωση τα μισά να διατεθούν για εμπορική αξιοποίηση) και τα υπόλοιπα μισά σε χαμηλές τιμές για κοινωνική στέγαση.
Έτσι εξασφαλίζεται φθηνή στέγη για τους δικαιούχους, αξιοποιείται η περιουσία του Δημοσίου και ιδιαίτερα της ΔΥΠΑ, κινείται η οικοδομή και εγκαταλείπεται η πρακτική του «γκέτο» των εργατικών κατοικιών. Εννοείται ότι το Δημόσιο θα συνεχίσει και πάλι να έχει το βασικό λόγο στην αξιοποίηση της περιουσίας του την επόμενη ημέρα, όπως γίνεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ιδιώτες θα είναι απλώς ένα όχημα για την ταχύτερη προσφορά κοινωνικής στέγης
Υπενθυμίζεται πως ο νόμος «Δουλειές Ξανά» προβλέπει χαρακτηριστικά τη δυνατότητα απόκτησης ακινήτων και προώθησης συμπράξεων προς επίτευξη των σχετικών με τη στεγαστική συνδρομή σκοπών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Η ΔΥΠΑ, πιο συγκεκριμένα, μπορεί να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα που είναι απαραίτητα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της και την επίτευξη των σκοπών της, όπως αυτοί προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
Στο πλαίσιο αυτό μπορεί η ΔΥΠΑ να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων με σκοπό την προώθηση των κυβερνητικών πολιτικών σχετικά με τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού.
Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει αποθεματικό ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει η ΔΥΠΑ (τέως ΟΑΕΔ), η οποία αντί να κάνει απλώς εργατικές κατοικίες, θα μπορέσει να κινηθεί με πιο σύγχρονο τρόπο, πιο ευέλικτα και σε διαφορετικά επίπεδα.