Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τα 4+1 προγράμματα που μπορούν να συμμετέχουν - Οφέλη σε είδος και χρήμα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τα 4+1 προγράμματα που μπορούν να συμμετέχουν - Οφέλη σε είδος και χρήμα
Ευνοημένοι από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είναι τουλάχιστον 30.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, με παλιές κατοικίες, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να τις ανακαινίσουν ή να τις αναβαθμίσουν ενεργειακά.

Δυνατότητα να ανακαινίσουν δωρεάν ή με μικρό οικονομικό κόστος και στη συνέχεια να νοικιάσουν τα ακίνητα που διαθέτουν σε νέους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ευνοημένοι από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είναι τουλάχιστον 30.000 ιδιοκτήτες ακινήτων (παλαιών κατοικιών), καθώς θα έχουν την ευκαιρία να τις ανακαινίσουν ή να τις αναβαθμίσουν ενεργειακά. Παράλληλα το Κράτος θα αναλάβει να πληρώνει τα ενοίκια όσων μένουν στα διαμερίσματα του προγράμματος «Σπίτι μου», εξασφαλίζοντας ένα σίγουρο και εγγυημένο εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού επιτελείου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να αξιοποιήσουν τις εξής δράσεις:

- Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Οι ιδιοκτήτες π.χ. που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα έχουν εγγυημένο εισόδημα από το μίσθωμα που θα καταβάλει το κράτος, για τις κατοικίες τους, οι οποίες θα διατεθούν σε νέους δικαιούχους. Το κράτος αναλαμβάνει επίσης τις επισκευές.

Το πρόγραμμα «Κάλυψη» αφορά 1.000 διαθέσιμα σπίτια που είχαν διατεθεί από τους ιδιοκτήτες τους σε μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το κράτος θα τα ανακαινίσει και θα τα διαθέσει σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεικές και άλλες ευάλωτες ομάδες με φθηνό ενοίκιο. Η δράση αναμένεται να δρομολογηθεί έως το Μάρτιο 2023.

- Πρόγραμμα «Εστία»: Μέχρι το Δεκέμβριο θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων του προγράμματος για καταβολή των μισθωμάτων που λάμβαναν, για επιπλέον 3 έτη. Θα ακολουθήσει (έως το Φεβρουάριο του 2023) η δημοσίευση της πρόσκλησης συμμετοχής προς τους ωφελούμενους.

Από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η στέγαση των δικαιούχων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής των διαμερισμάτων, όπου χρειάζεται.

- Πρόγραμμα μαζικής αξιοποίησης κλειστών ιδιωτικών κατοικιών: Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ αφορά την αξιοποίηση κενών διαμερισμάτων. Στην πράξη θα ανακαινισθούν 4.000 ακίνητα και θα παραχωρηθούν για 5 και πλέον έτη σε 10.000 νέους 25- 39 ετών.

Το κίνητρο για τους ιδιοκτήτες προκειμένου να παραχωρήσουν τα ακίνητά τους θα είναι εγγυημένο ενοίκιο από το κράτος.

- Κοινωνική κατοικία σε ευάλωτους: Μικρότερης εμβέλειας θα είναι το πιλοτικό πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες μονάδες, προϋπολογισμού 1.5 εκ ευρώ που προβλέπει την ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη. Ωφελούμενοι είναι νέοι και ζευγάρια έως 39 ετών.

Εως το τέλος του έτους θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες για παραχώρηση των ακινήτων τους και θα ακολουθήσουν το 2023 η επιλογή και ανακαίνιση κατοικιών καθώς και η επιλογή των δικαιούχων.

Ανακαινίζω – Ενοικιάζω

Με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» οι ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών θα επιδοτηθούν για να τις ανακαινίσουν, με προϋπόθεση να τις διαθέσουν για μίσθωση τουλάχιστον 3 ετών.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να επωφεληθούν και από το πρόγραμμα ανακαίνισης, χωρίς να αποκλείεται η ενεργειακή αναβάθμιση.

Ιδιοκτήτες κενών κατοικιών έως 100 τ.μ. σε αστικά κέντρα θα λάβουν επιδότηση έως 40% για εργασίες ανακαίνισης των κατοικιών (ύψους έως 10.000 ευρώ) οι οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να νοικιαστούν τουλάχιστον για τρία έτη. Κάθε δικαιούχος μπορεί να κάνει αίτηση για μία μόνο κατοικία και πρέπει να οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€.

Με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που θα εφαρμοστούν, θα πριμοδοτούνται όσοι έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη.

Tέλος το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» είναι ένα πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 20.000 κατοικιών για τη νέα γενιά, από 18-39 ετών. Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ, ενώ το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή να υπάρχει πλήρης κυριότητα ή αν ο ωφελούμενος το ενοικιάζει σε τρίτους, να έχει την επικαρπία του ακινήτου.

Το πρόγραμμα έχει και ένα δεύτερο σκέλος, μέσω του οποίου παρέχονται χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 7.000 ευρώ για εργασίες αναβάθμισης της κατοικίας, ενώ οι δικαιούχοι πρέπει να καλύπτουν το ίδιο εισοδηματικό όριο με το «Εξοικονομώ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Σπίτι μου»: Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από 10.000 νέους - Τα «ψιλά γράμματα»

«Σπίτι μου»: Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από 10.000 νέους - Τα «ψιλά γράμματα»

«Σπίτι μου»: Δάνεια έως 150.000 ευρώ για νέους με επιτόκιο 1% - Πότε ξεκινάει το στεγαστικό πρόγραμμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider