«Σπίτι μου» λέγεται η νέα παρέμβαση της Κυβέρνησης που θα δώσει κίνητρα στους νέους να αποκτήσουν την δική τους κατοικία.
Τις λεπτομέρειες του προγράμματος εξήγησαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Επικρατείας, ΄Άκης Σκέρτσος και ο διοικητής της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρος Πρωτοψάλτης.
«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση στα ενοίκια αλλά και στην αγορά της κατοικίας. Παραμένει πολύ δύσκολη η απόκτηση πρώτης κατοικίας. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
«Υπάρχει μια φθίνουσα πορεία της ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας. Ταυτόχρονα υπάρχουν 770.000 κλειστές κατοικίες στη χώρα μας. 200.000 από αυτές βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εκεί απαιτείται να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να επανακατοικηθούν αυτές οι κατοικίες».
Οι άξονες του στεγαστικού πλάνου της κυβέρνησης
- Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια. Αφορά δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά κατοικίας έως 120 τετραγωνικά μέτρα. Πρέπει να έχουν έτος κατασκευής έως το 2007. Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 500 εκατ. (375 εκατ. από τον πρ. ΟΑΕΔ και 125 εκατ. από τις τράπεζες). Το επιτόκιο θα είναι 1%. Από το πρόγραμμα μπορούν να επωφεληθούν 10.000 νέοι, ενώ θα έχει εισοδηματικά κριτήρια ανάλογα με εκείνα που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης (ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο)..
Αν υπάρχει ζήτηση, προβλέπεται διπλασιασμός των δικαιούχων. Άτοκο το δάνειο για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Η δράση θα τεθεί σε εφαρμογή από το πρώτο τρίμηνο του 2023.
- Πρόγραμμα κάλυψη: Αφορά σπίτια που είχαν διατεθεί για τους μετανάστες (πρ. πρόγραμμα Εστία). Υπολογίζεται πως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πάνω από 1.000 τέτοια ακίνητα τα οποία σταδιακά απελευθερώνονται. Το Κράτος θα τα ανακαινίσει με δικά του έξοδα και από τον Μάρτιο του 2023 θα τα διαθέσει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες) με πολύ χαμηλά ενοίκια.
- Ευρωπαϊκά κονδύλια για αξιοποίηση κενών κατοικιών: Μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο διάστημα και θα παραχωρηθούν από τους ιδιοκτήτες τους στο Κράτος για τουλάχιστον 5 έτη, με εγγυημένο ενοίκιο. Ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι και ζευγάρια 25-39 ετών που θα μείνουν σε αυτά τα σπίτια δωρεάν.
- Κοινωνική κατοικία σε ευάλωτες ομάδες: Ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη) από τους δήμους. Θα δοθούν σε 100 νοικοκυριά με κριτήρια κοινωνικού χαρακτήρα.
- Κοινωνική Αντιπαροχή: Αξιοποίηση ακινήτων του πρ. ΟΑΕΔ για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Στόχος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικίων με ωφελούμενους 5.000 νέους. Ο ιδιώτης θα κατασκευάσει τα ακίνητα, με το 50% των διαμερισμάτων να διατίθενται σε νέους από την ΔΥΠΑ με πολύ χαμηλά ενοίκια. το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί από τον κατασκευαστή, που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος ανέγερσης των πολυκατοικιών.
Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τα 40 ακίνητα του υπουργείου Εργασίας. Στη συνέχεια το μοντέλο αυτό θα επεκταθεί και σε άλλα ακίνητα του υπουργείου.
- Επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούμενης κατοικίας νέων 18-39 ετών
- Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών προς διάθεση με μακροχρόνια μίσθωση
- Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών.
Η δεξαμενή ακινήτων της ΔΥΠΑ
Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, «για πρώτη φορά έγινε καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού που τόσα χρόνια ήταν αναξιοποίηση. Υπάρχουν πολλά οικόπεδα σε περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης».
Παράλληλα διπλασιάζεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα όσων φοιτούν σε σχολές μαθητείας ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) από 120 σε 240 ευρώ. Αφορά 1.000 μαθητές που ξεκίνησαν ήδη από τον Σεπτέμβριο 2022 στις σχολές μαθητείας ΟΑΕΔ.
«Μέχρι σήμερα υπήρχε ατελής στεγαστική πολιτική, ειδικά μετά την κατάργηση του πρ. ΟΕΚ. Αυτό το έλλειμμα προσπαθούμε να καλύψουμε, διαθέτοντας 600 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του υπουργείου με ωφελούμενους 30.000 πολίτες» τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.