Τις μεθόδους που χρησιμοποιούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να φοροδιαφεύγουν αποκαλύπτει το «σκανάρισμα» των αποδείξεων μέσω των κινητών τηλεφώνων. Πάνω από 95.000 πολίτες έχουν ήδη κατεβάσει την εφαρμογή «Appodixi» για να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που παίρνουν στις συναλλαγές τους.
Μέσα σε 15 ημέρες από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής, η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί 24.193 καταγγελίες για «μαϊμού» αποδείξεις και «ύποπτες» συναλλαγές, από τις οποίες οι 12.983 είναι ανώνυμες και οι 11.210 επώνυμες. Σε καθημερινή βάση υποβάλλονται περίπου 1.600 καταγγελίες. Οι οκτώ στις δέκα καταγγελίες αφορούν αποδείξεις που δεν έχουν διαβιβαστεί στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, ενώ για τις υπόλοιπες καταγγελίες έχει αναλάβει δράση ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.
Οι καταγγελίες από τους φορολογούμενους αποδεικνύονται «θησαυρός», όπως αναφέρουν στελέχη της της ΑΑΔΕ, καθώς από τους ελέγχους που διενεργούν αποκαλύπτονται κρούσματα φοροδιαφυγής. Οι ελεγκτικές αρχές μέσα σε μια εβδομάδα έβαλαν «λουκέτο» σε δυο βενζινάδικα που χρησιμοποιούσαν παραποιημένους μηχανισμούς.
Ένα από τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για να κρύβουν τα πραγματικά έσοδά τους από την Εφορία είναι η παραποίηση των αποδείξεων. Ενώ κόβουν την απόδειξη με την πραγματική αξία της συναλλαγής και τη δίνουν στον πελάτη, στην ΑΑΔΕ διαβιβάζουν τα στοιχεία της απόδειξης στην οποία αναγράφεται μικρότερη αξία συναλλαγής. Δηλαδή, άλλο ποσό γράφει η απόδειξη και άλλο ποσό έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία.
Ειδικότερα, βενζινάδικο στον Βύρωνα εξέδιδε αποδείξεις που αφορούσαν άλλο είδος, ποσότητα και αξία καυσίμου, από αυτό, που διαβιβαζόταν μέσω του συστήματος εισροών εκροών και του ΦΗΜ στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ. Το πρατήριο «σφραγίστηκε» και θα παραμείνει κλειστό μέχρι αποκαταστάσεως του συστήματος εισροών εκροών με δαπάνες του εγκαταστάτη, ενώ δεσμεύτηκε και ο εξοπλισμός του. Ταυτόχρονα, ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου βρίσκεται αντιμέτωπος με κυρώσεις που ανέρχονται στο 15% του ετήσιου τζίρου του βενζινάδικου και υπολογίζονται περί τα 350.000 ευρώ και με πρόστιμο φτάνει τα 150.000 ευρώ.
Άλλο ένα «λουκέτο» μπήκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αγία Παρασκευή μετά από επώνυμη καταγγελία οδηγού οχήματος, ο οποίος διαπίστωσε ότι τα χρήματα που πλήρωσε και ανέγραφε η απόδειξη δεν ήταν τα ίδια με αυτά που καταγράφηκαν στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης. Όταν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πήγαν στο πρατήριο για να το σφραγίσουν, ο δικηγόρος της επιχείρησης προσπάθησε να αμφισβητήσει τα ευρήματα της απόδειξης αλλά εκείνη τη στιγμή έφτασε πελάτης, που κρατούσε την απόδειξη, με ημερομηνία, 01/10/2022, αξίας 63 ευρώ. Οι ελεγκτές πήραν την απόδειξη, και διαπίστωσαν επί τόπου ότι η αξία, που είχε διαβιβαστεί στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ήταν μόλις 20 ευρώ. Επίσης, διενήργησαν διασταυρώσεις της αναφοράς POS με το αρχείο του φορολογικού μηχανισμού και βρήκαν άλλες 18 περιπτώσεις, κατά τις οποίες είχαν παραποιηθεί τα ποσά των αποδείξεων, σε ποσοστό 90%, δηλαδή στο 1/10 της πραγματικής τους αξίας.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ερευνούν και αξιολογούν τις καταγγελίες των πολιτών και ανάλογα αναλαμβάνουν δράση ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει χρηματική αμοιβή ανάλογα με την αξία της νοθευμένης απόδειξης σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις «μαϊμού» αποδείξεων.
Τα πρόστιμα
Επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν διορία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2022 να διαβιβάσουν τα στοιχεία των αποδείξεων που έχουν εκδώσει στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.
Όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ακόλουθες κυρώσεις:
- Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
- Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
- Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.