Μία ημέρα μετά την κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας για την διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από 1ης Απριλίου, η ΓΣΕΕ με μια κίνηση ματ, αποφάσισε να καλέσει τους εργοδότες για παράλληλη διαπραγμάτευση.
Με πρόσκληση που απέστειλε χθες στον ΣΕΒ, την ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ, τον ΣΕΤΕ και τον ΣΒΕ, η Συνομοσπονδία επιδιώκει τη σύναψη συμφωνίας για νέο συμβατικό κατώτατο μισθό, με στόχο την προστασία της αξιοπρεπούς διαβίωσης και κριτήριο το 60% του διάμεσου μισθού με συνεκτίμηση του πληθωρισμού στην πραγματική αγοραστική δύναμη των μισθωτών.
Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, στη χώρα μας οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν μόλις το 26% των εργαζομένων, όταν σε άλλες χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης τα ποσοστά κάλυψης ξεπερνούν το 70%. Συνεπώς, «οι συνθήκες επιβάλλουν ριζική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
Στην επιστολή της επισημαίνει ότι η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού εξαιτίας της ακρίβειας στην Ελλάδα ξεπερνούσε το 19% τον Σεπτέμβριο του 2022. Επίσης, το ύψος του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο εκείνου, που θα μπορούσε να διασφαλίσει για
τους εργαζόμενους ένα εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Ταυτόχρονα «υπάρχει άμεση ανάγκη επαναρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και σημαντικής αύξησης του ποσοστού κάλυψης της προστασίας των εργαζομένων με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για την επίτυεξη μισθολογικών προσαρμογών, οι οποίες θα αντισταθμίζουν την επίδραση του πληθωρισμού».
Το σκεπτικό των εκπροσώπων των εργαζομένων έγκειται στο γεγονός πως μία διαπραγμάτευση και συμφωνία της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες θα επανεργοποιούσε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αψηφώντας τον μνημονιακό νόμο για το καθορισμό των αυξήσεων από την κυβέρνηση.