Κατώτατος μισθός: Γενναία αύξηση προτείνουν έμποροι και καταστηματάρχες - Ποιο συντηρητικοί οι βιομήχανοι και ξενοδόχοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Γενναία αύξηση προτείνουν έμποροι και καταστηματάρχες - Ποιο συντηρητικοί οι βιομήχανοι και ξενοδόχοι
Τη μεγαλύτερη αύξηση 8%-10% προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ, ενώ συγκρατημένος είναι ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ προτείνοντας αυξήσεις πλησίον του 5,5% με 6%.

Σε «θέση μάχης» βρίσκονται εργοδότες και εργαζόμενοι κατά την διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού.

Την Παρασκευή το βράδυ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς υπέβαλλαν στον ΟΜΕΔ τις προτάσεις τους για το ύψος της αύξησης, φανερώνοντας την «άβυσσο» που χωρίζει την μισθολογική πολιτική μεταξύ εμπόρων και βιομηχάνων, αλλά και με την ΓΣΕΕ που ζητά να οριστεί νέο όριο αμοιβών στα 826 ευρώ (από 713 ευρώ σήμερα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έμποροι και οι μικρομεσαίοι πρότειναν τη μεγαλύτερη αύξηση στους μισθούς των χαμηλότερων κλιμακίων, με την λογική ότι οποιαδήποτε εισοδηματική βελτίωση «επιστρέφει» στην αγορά και στην κατανάλωση. Η ΕΣΕΕ πρότεινε αύξηση πλησίον του 7% (στα 763 ευρώ), ενώ ακόμη υψηλότερα κινήθηκε η ΓΣΕΒΕΕ, κάνοντας λόγο για αναπροσαρμογή της τάξης του 8% με 10% (στα 770 έως 784 ευρώ).

Όπως υποστηρίζουν οι δύο φορείς καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι ο πληθωρισμός που για το 2023 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο ιδιαίτερα υψηλό 6% και η ακρίβεια που είναι διάχυτη παντού και όχι μόνο στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Σαν αντιστάθμισμα, ζητούν μέτρα μείωσης της φορολογίας (κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος) και του μη μισθολογικού κόστους (μείωση εισφορών), ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Πιο συντηρητική είναι η προσέγγιση του ΣΕΤΕ και του ΣΕΒ, που προτείνουν αυξήσεις στο πεδίο του 5,5% έως 6% (στα 753 ευρώ), θεωρώντας πως έτσι διαφυλάσσεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Οι δύο εργοδοτικοί φορείς επαναφέρουν το αίτημα για περαιτέρω μείωση των εισφορών, ειδικά για τους χαμηλόμισθους.

Η πρόταση της ΓΣΕΕ

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ (από 713 ευρώ σήμερα) ζητά το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στην έκθεση που κατέθεσε στον ΟΜΕΔ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον προσδιορισμό των βασικών απολαβών το 2023.

H πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό το 2023 είναι η εξής:

- Αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό για το 2023, δηλαδή στα 826 ευρώ, με άμεση συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του. Επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζομένους στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του, την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, και τελικά τη συμμόρφωση των εργοδοτών, που θα επιτρέψει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θετικών του επιδράσεων στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία.

- Αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους).

- Άμεση επαναφορά των τριετιών.

- Άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών).

- Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας.

- Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και εργασίας.

Ακολουθεί η προφορική διαβούλευση

Το επόμενο στάδιο είναι η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, που θα λάβει χώρα το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023.

Στη συνέχεια, η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023 και το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Τέλος, το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023 θα υποβληθεί η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις η αύξηση που θα προκρίνει η κυβέρνηση θα κυμαίνεται από 40 έως 70 ευρώ τον μήνα, χωρίς να αποκλείονται και οι εκπλήξεις, ή ο συνδυασμός της με ευεργετικά μέτρα για τους εργοδότες που θα ελαφρύνουν το μη μισθολογικό «πακέτο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΣΕΕ: Γιατί η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν δημιουργεί κίνδυνο πληθωριστικού σπιράλ - Τι προτείνει

Χατζηδάκης: Δίκαιη αύξηση στον κατώτατο μισθό - Το 83% θα δει αύξηση στη σύνταξη

Με διαδικασία-εξπρές ξεκινά η διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό - Πού θα κυμανθεί η αύξηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider