Ξεκινά η διαδικασία διαβούλευσης επιστημονικών και ερευνητικών φορέων για τον κατώτατο μισθό, προκειμένου το τελικό ποσοστό της αύξησης να έχει αποφασιστεί έως τις 15 Μαρτίου και να ισχύσει από 1ης Απριλίου.
Εντός της ημέρας αναμένεται η αποστολή της έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης στους εξειδικευμένους φορείς, για την σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού.
Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 3 Φεβρουαρίου 2023.
Το επόμενο στάδιο είναι η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, που θα λάβει χώρα το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023.
Στη συνέχεια, η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023 και το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.
Τέλος, το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023 θα υποβληθεί η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η αύξηση, σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις θα κυμαίνεται από 40 έως 70 ευρώ τον μήνα, χωρίς να αποκλείονται και οι εκπλήξεις, ή ο συνδυασμός της με ευεργετικά μέτρα για τους εργοδότες που θα ελαφρύνουν το μη μισθολογικό «πακέτο».
Τι ζητά ο εμπορικός κόσμος
Για δίκαιη και σημαντική αύξηση, που όμως δεν θα προξενήσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας στις επιχειρήσεις, έκανε λόγο σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. «Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια σημαντική αύξηση, που θα στηρίζει ουσιαστικά τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά, που εξακολουθούν να πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό, που έφερε η διεθνής ενεργειακή κρίση, χωρίς να δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων» τόνισε. Αποκάλυψε μάλιστα πως θα συνδυαστεί με περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Για τις λεπτομέρειες, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Άλλωστε στο σύνολό του ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος ζητά μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
«Ο εμπορικός κόσμος είναι πεπεισμένος πως ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού απαιτούνται ρυθμίσεις – αντίβαρα, που θα
ενισχύουν τις αντοχές και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων», αναφέρει στο insider.gr ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.
«Ο επιχειρηματικός κόσμος εύλογα αναμένει την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και – επιτέλους – την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ως τα δύο απαραίτητα αντισταθμιστικά μέτρα στις νέες επιβαρύνσεις λόγω του αυξημένου κατώτατου, τα οποία θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση».
Τα σενάρια για τον νέο μισθό
Οι ανακοινώσεις για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνουν στα μέσα Μαρτίου από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με το ποσοστό αύξησης να ξεπερνά -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- το μετριοπαθές 5% - 5,5% (που θα «έδινε» μισθό 751 ευρώ).
Ο νέος βασικός μισθός:
- είτε θα αυξηθεί κατά 7,75%, όσο δηλαδή ήταν και η αύξηση των συντάξεων που ισχύει από 1/1/2023, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 770 ευρώ
- είτε θα αυξηθεί άνω του 9% κοντά στο ποσοστό του φετινού πληθωρισμού. Σε αυτή την περίπτωση ο νέος κατώτατος θα αγγίξει τα 780 ευρώ.