Κατώτατος μισθός: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών «κλειδί» για να δοθεί μεγαλύτερη αύξηση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών «κλειδί» για να δοθεί μεγαλύτερη αύξηση
Η οριστική απόφαση της αύξησης έχει ήδη «κλειδώσει» και θα περάσει από το υπουργικό προτού η αναγκαία υπουργική απόφαση υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Θα καθυστερήσει λίγα 24ωρα η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού που ήταν προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή, καθώς αναβλήθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου λόγω της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη.

Η οριστική απόφαση της αύξησης έχει ήδη «κλειδώσει» και θα περάσει από το υπουργικό προτού η αναγκαία υπουργική απόφαση υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το ύψος των βασικών αποδοχών, που θα συνοδευτούν -κατά πάσα πιθανότητα- από μέτρα ελάφρυνσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Η περαιτέρω μείωση (κατά 0,6%) των ασφαλιστικών εισφορών από φέτος έχει λίγο-πολύ προεξοφληθεί, καθώς αφορά το υπολειπόμενο ποσοστό για την εκπλήρωσης της προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης. Επιπλέον μείωση στις εισφορές των μισθωτών αναμένεται να ανακοινωθεί με ορίζοντα 4ετούς εφαρμογής του (2024-2028).

Ωστόσο το περιθώριο μείωσης των εισφορών που αντιστοιχούν στις παρακρατήσεις υπέρ ΔΥΠΑ (π.χ. της κατάρτισης) είναι μικρό, καθώς μετά μπαίνουμε στον «σκληρό πυρήνα» των εισφορών που αντιστοιχεί στους κλάδους υγείας και σύνταξης. Οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτά τα πεδία απαιτεί την χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα.

Παράλληλα επίκειται η ενεργοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων επιδότησης θέσεων εργασίας με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, προκειμένου να απορροφήσουν ένα τμήμα της αύξησης και να ελαφρύνει το βάρος που θα επωμιστούν οι εργοδότες.

Τα σενάρια για μισθό στα 800 ευρώ

Εύλογα η απόφαση θα ληφθεί όχι μόνο με οικονομικούς, αλλά και με πολιτικούς όρους, με τα σενάρια για το ύψος της αύξησης να κινούνται από την περιοχή του 5,5% ή του 7,75% (στα 768 ευρώ) έως και στο 9,5%% (στα 781 ευρώ).

Ωστόσο δεν αποκλείεται η ανακοίνωση να επιφυλάσσει... εκπλήξεις, οι οποίες μπορεί να εκτοξεύσουν τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ (αύξηση κοντά στο 12%).

Έτσι τα βασικά σενάρια αφορούν κατώτατο μισθό στα 768 ευρώ (με αύξηση 7,75%), 781 ευρώ (με αύξηση άνω του 9%) και 800 ευρώ (αύξηση 12,2%) από 713 ευρώ (μεικτά) που είναι σήμερα. Αν τελικά επικρατήσει το σενάριο τις πιο «γενναίας» αναπροσαρμογής, τότε είναι βέβαιο πως θα συνδυαστεί με κάποιο πρόγραμμα μείωσης εισφορών για τους εργοδότες, ως αντιστάθμισμα της αύξησης που θα κληθούν να καταβάλουν.

Υπενθυμίζεται πως με τον κατώτατο μισθό απασχολούνται ένας στους 4 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή περίπου 650.000 εργαζόμενοι, με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Ενδεικτικά, η εστίαση, ο τουρισμός και η ψυχαγωγία είναι οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά πλήρους απασχόλησης με τις κατώτατες απολαβές. Κλάδοι υπηρεσιών αλλά και ο πρωτογενής τομέας ξεχωρίζουν κι εκείνοι για το μεγάλο ποσοστό αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Την Παρασκευή «κληρώνει» για 700.000 μισθωτούς- Ποιοι ωφελούνται από τη νέα αύξηση

Τριπλή παρέμβαση στην αγορά εργασίας: Αύξηση κατώτατου, μείωση εισφορών και στο βάθος...«ξεπάγωμα» τριετιών

Χατζηδάκης: Σημαντική η αύξηση στον κατώτατο μισθό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider