Ζήτημα χρόνου θεωρείται ο διπλασιασμός των κοδυλίων -άρα και των δικαιούχων- του προγράμματος «Σπίτι μου», αμέσως μετά τις εκλογές.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ και μόλις υπερκαλυφθεί θα διπλασιαστεί, ξεκαθαρίζει η ΔΥΠΑ. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του του στο insider.gr, υπογραμμίζει πως αν και η επέκταση του προγράμματος είναι επιτυχημένη θα βρεθούν και άλλοι πόροι να στηριχθεί το πρόγραμμα. «Η στεγαστική πολιτική θα είναι κεντρική επιδίωξη μιας νέας κυβέρνησης της ΝΔ την επόμενη τετραετία» επισημαίνει.
Ήδη μέσα στον πρώτο μήνα που «τρέχει» το πρόγραμμα απόκτησης πρώτης κατοικίας μέσω χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων, οι αιτήσεις από νέους και νέα ζευγάρια ανήλθαν στις 25.934, εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 5.800, δηλαδή πάνω από 1 στις 5 (22%).
Από τις 5.800 αξιολογημένες αιτήσεις, έχουν λάβει προέγκριση 3.585, δηλαδή σχεδόν 2 στις 3 (62%), ενώ οι υπόλοιπες έχουν απορριφθεί καθώς δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις του προγράμματος.
Από τις 3.585 προεγκρίσεις, 716 (20%) έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της έγκρισης του δανείου καθώς έχει ήδη βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος. Με λίγα λόγια, μέσα σε περίπου ένα μήνα 716 δικαιούχοι έχουν ήδη εγκεκριμένο δάνειο και έχουν βρει το ακίνητο που θα αγοράσουν.
Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των εγκεκριμένων δανείων, το 37% αφορά αγορά πρώτης κατοικίας στην Αττική, το 22% στην Κεντρική Μακεδονία, το 8% στη Θεσσαλία και το 6% στη Δυτική Ελλάδα.
Επίσης, το μέσο δάνειο ανέρχεται σε 106.307 ευρώ, με συνολικό δεσμευμένο ποσό τα 76.116.144 ευρώ για τα 716 δάνεια, ενώ το 64% αφορά σε ζευγάρια.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται από τη ΔΥΠΑ και είναι άτοκο ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο αίναι άτοκο στο σύνολό του.
Υπάρχει διαθεσιμότητα ακινήτων λέει η ΔΥΠΑ
Κι ενώ οι αιτήσεις στις τράπεζες προχωρούν με αλματώδεις ρυθμούς, οι δικαιούχοι δυσκολεύονται να βρουν ακίνητα που να εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του προγράμματος.
Μάλιστα ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής (Σ.Μ.Α.Σ.Α.Α.) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι από τα 45.689 διαθέσιμα ακίνητα στην Αττική, μόλις το 32,61% πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος, δηλαδή τα πραγματικά διαθέσιμα σπίτια για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι 14.899.
Μάλιστα ο Σύλλογος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι «δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για όλους τους υποψήφιους αγοραστές, ούτε καν για την αρχική φάση του εγχειρήματος, πολλώ δε μάλλον και για τη συνέχεια όπου η σκέψη του υπουργείου είναι το πρόγραμμα να διευρυνθεί».
Επί του θέματος απάντησε η ΔΥΠΑ, που χαρακτήρισε λανθασμένο το δελτίο τύπου των Μεσιτών, που αναφέρει ότι η τιμή του ακινήτου δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 150.000 ευρώ, όταν το πλαφόν τιμής είναι ορισμένο στα 200.000 ευρώ. «Συνεπώς τα διαθέσιμα ακίνητα είναι ακόμα περισσότερα» τονίζει.
«Η ΔΥΠΑ παρακολουθεί στενά τα στοιχεία υλοποίησης του προγράμματος και μέχρι τώρα δεν προκύπτει έλλειψη ακινήτων. Διευκρινίζουμε ότι το ποσό των 150.000 ευρώ αφορά το όριο του δανείου, όπως επίσης ότι το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου».
Τα κατάλληλα για κατοικία ακίνητα περιλαμβάνουν όσα, στην περίπτωση άγαμου και άτεκνου δικαιούχου, έχουν μέγεθος έως 50 τ.μ., ενώ για τους υπόλοιπους το μέγεθος αυξάνεται κατά 10 τ.μ. ανά μέλος της οικογένειας (συμπεριλαμβανομένων και κυοφορούμενων τέκνων κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης).
Νέες ελαστικότερες προϋποθέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να τροποποιηθούν κάποιες από τις αρχικές προϋποθέσεις του προγράμματος, προκειμένου να εμπλουτιστεί η «δεξαμενή» των υποψήφιων ακινήτων για αγορά.
- Για παράδειγμα ο όρος της εμπορικής αξίας του ακινήτου (μέχρι 200.000 ευρώ) θα μπορούσε να αναπροσαρμοστεί, καθώς οι τιμές των σπιτιών έως 150 τ.μ. κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.
- Αλλαγή μπορεί να υπάρξει και στο ύψος του δανείου, το οποίο σήμερα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκειά του τα τριάντα έτη.