Μέσω προπληρωμένης κάρτας τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ έως το τέλος του έτους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέσω προπληρωμένης κάρτας τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ έως το τέλος του έτους
Μεταξύ των παροχών που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμών θα είναι τα επιδόματα γέννησης, τέκνων, στέγασης, ανεργίας, μακροχρόνιας ανεργίας κλπ. 

Η αναμόρφωση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και τις ΔΥΠΑ θα είναι από τις πρώτες παρεμβάσεις που θα υλοποιήσει η ηγεσία του νεοσύστατου υπουργείου Οικογένειας.

Η Σοφία Ζαχαράκη θα κληθεί έως το φθινόπωρο να δρομολογήσει αλλαγές στον τρόπο χορήγησης των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, πλην των αναπηρικών επιδομάτων που θα συνεχίσουν να πληρώνονται όπως σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας, καθώς σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καταβάλλεται μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών μόνο για το μισό ποσό.

Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης στο λογαριασμό του δικαιούχου.

Με τη νέα παρέμβαση, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, επιδιώκεται η διαφάνεια των συναλλαγών για τους δικαιούχους επιδομάτων και η καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Οι περισσότερες συναλλαγές των κατόχων προπληρωμένων καρτών θα γίνονται σε POS ή με χρήση άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Παράλληλα θα επιβληθεί όριο στα μετρητά που θα μπορούν να αποσύρουν οι δικαιούχοι, χρησιμοποιώντας τις κάρτες τους.

Μεταξύ των παροχών που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμών θα είναι τα επιδόματα γέννησης, παιδιού, στέγασης, ανεργίας, μακροχρόνιας ανεργίας κλπ.

Ήδη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένουν την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, προκειμένου να αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση και διανομή τους.

«Ψηλώνει» το επίδομα ανεργίας

Στο μεταξύ, υψηλότερο επίδομα ανεργίας που θα βασίζεται στον μισθό που είχαν οι δικαιούχοι του όταν απολύθηκαν, θα λαμβάνουν οι άνεργοι -πιλοτικά- από το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και της ΔΥΠΑ είναι η αλλαγή του τρόπου παροχής επιδομάτων τακτικής και μακροχρόνιας ανεργίας, δράση που θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Έτσι το επίδομα ανεργίας θα συνδεθεί με τον τελευταίο μισθό του ανέργου και θα κλιμακώνεται, χωρίς να πέφτει κάτω από το σημερινό ύψος του επιδόματος (στα 479 ευρώ σήμερα).

Με το νέο σύστημα, οι χαμηλόμισθοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το τρέχον σταθερό ποσό των 479 ευρώ, ενώ οι υψηλόμισθοι θα λαμβάνουν αρχικά υψηλότερο ποσό, ως ποσοστό των τελευταίων καθαρών μισθών τους.

Σήμερα οι άνεργοι λαμβάνουν το ίδιο σταθερό ποσό, το 55% του νόμιμου κατώτατου μισθού, ανεξάρτητα από τι μισθό λάμβαναν ως εργαζόμενοι ή για πόσο καιρό εργάζονταν πριν μείνουν άνεργοι. Για παράδειγμα, είτε κάποιος εργάστηκε με μέσο μισθό 800 ευρώ είτε με μέσο μισθό 2.000 ευρώ, λαμβάνει το ίδιο επίδομα των 479 ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα (μέγιστο 12 μήνες).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερχονται φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις επιδομάτων και μισθών στο δημόσιο

Αυξάνεται από το 2024 το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - Ποια άλλα επιδόματα, παροχές και συντάξεις αναπροσαρμόζονται

ΔΥΠΑ: Στη «σέντρα» χιλιάδες άνεργοι με εισοδήματα - Ποιοι κόβονται, ποιοι μένουν μετεξεταστέοι και ποιοι θα λάβουν επιπλέον επίδομα

gazzetta
gazzetta reader insider insider