Σε διαβούλευση αύριο το εργασιακό νομοσχέδιο - Οι βασικές του διατάξεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε διαβούλευση αύριο το εργασιακό νομοσχέδιο - Οι βασικές του διατάξεις
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μια σειρά από εργασιακές διατάξεις, μεταξύ των οποίων και την υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώνουν σε έγκαιρο χρόνο εγγράφως για κάθε αλλαγή της εργασιακής σύμβασης.

Αύριο τελικά τίθεται σε διαβούλευση το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με βασικό άξονα την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2019/1152 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μια σειρά από εργασιακές διατάξεις, μεταξύ των οποίων και την υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώνουν σε έγκαιρο χρόνο εγγράφως για κάθε αλλαγή της εργασιακής σύμβασης, καθώς επίσης και τον περιορισμό της δοκιμαστικής περιόδου σε 6 μήνες για έναν εργαζόμενο που προσλαμβάνεται. Κατά την περίοδο αυτή μπορεί να απολυθεί χωρίς αποζημίωση. Σήμερα η περίοδος αυτή είναι ετήσια και στις ΔΕΚΟ επτάμηνη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σκοπός της κοινοτικής οδηγίας 2019/1152 είναι η βελτίωση των όρων εργασίας, με την προώθηση περισσότερο διαφανούς και προβλέψιμης απασχόλησης με παράλληλη διασφάλιση της προσαρμοστικότητας της αγοράς εργασίας.

Βασικότερη παρέμβαση είναι εκείνη που απαγορεύει την απόλυση εργαζομένου, επειδή άσκησε τα νομικά του δικαιώματα, όπως αυτά θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο. Σε περίπτωση απόλυσης, οι εργοδότες θα πρέπει να δικαιολογούν πλήρως και γραπτώς στον εργαζόμενο τους λόγους απόλυσής του, χωρίς αυτοί οι λόγοι να συνδέονται με την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση αυτών από πλευράς των εργαζομένων.

Άλλες επιμέρους εργασιακές διατάξεις είναι οι εξής:

- Οι εργοδότες υποχρεούνται να ενημερώνουν τους εργαζομένους για τα ουσιώδη στοιχεία της σχέσης εργασίας.

- Οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία της σχέσης εργασίας και στις συμπληρωματικές πληροφορίες για τους εργαζομένους που αποστέλλονται σε άλλο κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα παρέχεται με τη μορφή εγγράφου από τον εργοδότη στον εργαζόμενο

- Όταν η σχέση εργασίας υπόκειται σε δοκιμαστική περίοδο, όπως ορίζεται στην εθνική νομοθεσία ή πρακτική, η εν λόγω περίοδος δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.

- Ο εργοδότης δεν πρόκειται να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη, ή να επιφυλάξει δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτό.

- Ο εργαζόμενος με τουλάχιστον έξι μήνες υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη, που έχει ολοκληρώσει τη δοκιμαστική του περίοδο, δύναται να ζητήσει μορφή απασχόλησης με πιο προβλέψιμους και ασφαλείς όρους εργασίας, εφόσον αυτή είναι διαθέσιμη και να λάβει αιτιολογημένη γραπτή απάντηση.

- Λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ώστε να απαγορεύεται η απόλυση ή οποιοδήποτε ισοδύναμό της και κάθε προκαταρκτική ενέργεια για την απόλυση εργαζομένων, επειδή άσκησαν τα δικαιώματα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία.

Εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει την απασχόληση σε πολλαπλούς εργοδότες, η οποία αυτή την στιγμή δεν επιτρέπεται.

Η σχετική διάταξη θα ορίζει πως:

  • Ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης εκτός του ωραρίου εργασίας του, σύμφωνα με την αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας και της ευελιξίας της εργασίας.
  • Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι ο εργοδότης δεν πρόκειται να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη, ή να επιφυλάξει δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτό.
  • Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν προϋποθέσεις για τη χρήση των περιορισμών περί ασυμβίβαστου από εργοδότες για αντικειμενικούς λόγους, όπως η υγεία και η ασφάλεια, η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, η ακεραιότητα του δημοσίου τομέα ή η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων.

Μικρότερο πέναλτι στους εργαζόμενους συνταξιούχους

Προτεραιότητα αποτελεί για το υπουργείο Εργασίας η νομοθετική παρέμβαση για την κατάργηση του πλαφόν στις συντάξεις όσων εργάζονται, που αναμένεται να αυξήσει το εισόδημα σε 8 στους 10 συνταξιούχους (κατά 20% τουλάχιστον).

Πιο συγκεκριμένα, θα καταργηθεί το πέναλτι 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων και αντ' αυτού θα φορολογείται το ποσό του εισοδήματος που λαμβάνουν από την εργασία τους και ξεπερνά τα 5.000 ευρώ.

Βάσει του σχεδίου αυτό που θα ισχύσει από την 1η/1/2024, ο φόρος που θα εισπράττεται ετησίως από την ΑΑΔΕ θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ, ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%.

Σύνταξη και στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Nομοθετική διάταξη επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, για τον «απεγκλωβισμό» περισότερων από 200.000 οφειλετών του ΕΦΚΑ που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, καθώς τα χρέη τους υπερβαίνουν το όριο συμψηφισμού.

Πρόκειται για επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω χρεών, παρότι έχουν κλείσει τα 67 έτη.

Με το σημερινό καθεστώς, δυνατότητα έκδοσης σύνταξης παρέχεται στους αυτοαπασχολούμενους που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης και δεν έχουν οφειλές ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ που να υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ (ή 6.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ).

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο, στο εξής θα εκδίδεται η σύνταξη και στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ, καθώς θα συμψηφίζεται με το χρέος τους και από ένα όριο και μετά θα καταβάλλεται στους δικαιούχους.

Αλλαγές στην ψηφιακή κάρτα εργασίας

Αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής της Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις επιφέρει το νομοσχέδιο, καθώς διάταξη προβλέπει την προαιρετική δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του τροποποιητικού ωραρίου και των υπερωριών, διευκολύνοντας έτσι χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν διατηρούν εσωτερικά λογιστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα προβλέπει για τους εργοδότες που εφαρμόζουν την Κάρτα Εργασίας ανά μήνα, να δηλώνουν αν επιθυμούν Προδήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του τροποποιητικού ωραρίου και των υπερωριών, ή θα λαμβάνονται υπόψη αποκλειστικά τα χτυπήματα της κάρτας του εργαζομένου ως προς την έναρξη και λήξη του ωραρίου.

Επίσης για τις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας χωρίς να έχουν ακόμη υποχρέωση, θα προβλέπεται η μη υποχρέωση της προαναγγελίας υπερωριών, ή της δήλωσης αλλαγής ωραρίου, εκ μέρους τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εργασιακό νομοσχέδιο: Πότε θα απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου - Τι ισχύει με την κατάργηση της αποζημίωσης

Από την 4ήμερη εργασία στα 16ωρα - Τι προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο για τα ωράρια και τις ώρες ανάπαυσης των μισθωτών

Τι αλλάζει για συνταξιούχους και οφειλέτες με το νέο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας -Παρεμβάσεις και στα εργασιακά

gazzetta
gazzetta reader insider insider