Tο δικαίωμα παράλληλης απασχόλησης που προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δεν αφορά τον δημόσιο τομέα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, βάζοντας τέλος στα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων που αξίωναν να ισχύσει και για εκείνους η δυνατότητα δεύτερης εργασίας.
Σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τέσσερις ημέρες πριν ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και μπει το νομοσχέδιο στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
Υπενθυμίζεται πως οι υπάλληλοι στο Δημόσιο δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και μόνο κατ' εξαίρεση μπορούν να υποβάλλουν στο υπηρεσιακό τους συμβούλιο αίτημα παράλληλης απασχόλησης και εφόσον εγκριθεί να τους χορηγηθεί άδεια ιδιωτικού έργου.
Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση θα μπορούν να αποκομίσουν όφελος στη σύνταξή τους, καθώς θα προσμετρώνται στον ασφαλιστικό τους χρόνο τα ένσημα και από τη δεύτερη δουλειά, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.
Με τον τρόπο αυτό θα αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης άρα και το τελικό ύψος της σύνταξης, χωρίς ωστόσο τα επιπλέον ένσημα της παράλληλης απασχόλησης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεμελίωση σύνταξης, όπως ζητούν επαγγελματικοί φορείς.
Εκτός συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και το αίτημα να δοθεί η δυνατότητα σε όσους είχαν παράλληλη απασχόληση και σε προγενέστερους χρόνους (πριν την ψήφιση του νόμου) να αναγνωρίζουν τα επιπλέον ένσημα στη σύνταξή τους.
Με την ψήφιση του νέου νόμου, θα επιτρέπεται η δουλειά σε δύο εργοδότες (αν κάποιος το επιθυμεί), αρκεί να διατηρηθεί ο ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης, που είναι 11 ώρες/24ωρο (ΠΔ 88/1999).
Σήμερα επιτρέπεται να εργαστεί κάποιος μόνο σε δύο εργοδότες, εφόσον έχει συνάψει αντίστοιχες συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
Άρθρο 189 – Παράλληλη απασχόληση
- Ο εργοδότης υποχρεούται να θέτει στη διάθεση των εργαζόμενων επαρκή και υγιεινό χώρο για λήψη τροφής και ανάπαυση. Οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να απασχολούνται από τους εργοδότες ή τους επιτετραμμένους τους εντός ή εκτός του χώρου εργασίας κατά τις ώρες του γεύματος ή της ανάπαυσης.
- Δεν επιτρέπεται να συνάπτονται συμφωνίες ή να τίθενται ρήτρες με τις οποίες ο εργαζόμενος απαγορεύεται να παρέχει εργασία σε άλλους εργοδότες εκτός του ωραρίου εργασίας που έχει συμφωνηθεί με συγκεκριμένο εργοδότη. Συμφωνίες ή ρήτρες περί απαγόρευσης της παροχής εργασίας σε άλλους εργοδότες θεωρούνται άκυρες, εκτός αν δικαιολογούνται από αντικειμενικούς λόγους, όπως η υγεία και η ασφάλεια, η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, η εργασία σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ή η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων.
- Η παράλληλη απασχόληση της παρ. 2 επιτρέπεται με την επιφύλαξη των κείμενων διατάξεων περί του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης των εργαζομένων, ιδίως δε των άρθρων 162 έως 179 του παρόντος.
- Κάθε δυσμενής μεταχείριση του εργαζόμενου από τον εργοδότη λόγω παροχής εργασίας σε άλλους εργοδότες απαγορεύεται.