Αντιμέτωπος με μια σειρά από προκλήσεις, με κυριότερη την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ, θα βρεθεί ο νέος Διοικητής του υπερφορέα Αλέξανδρος Βαρβέρης, που έρχεται να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Παναγιώτη Δουφεξή.
Η αλλαγής φρουράς στην Διοίκηση του Οργανισμού έγινε «βελούδινα», αφού ο κ. Βαρβέρης δεν ήταν άγνωστο πρόσωπο, αλλά ο -μέχρι πρότινος- Α΄
Υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων.
Ως πτυχιούχος Πληροφορικής, ο κ. Βαρβέρης ορίστηκε από τον Ιούνιο του 2021 ως Α’ Υποδιοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ κατείχε θέση μέλους της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (T.E.K.A).
Στα καθήκοντά του είναι να οδηγήσει το Φορέα σε φάση... ενηλικίωσης, μεταμορφώνοντας έναν τεράστιο και χαοτικό οργανισμό σε ηλεκτρονικό (e-ΕΦΚΑ) και ουσιαστικά ενιαίο, απαλλαγμένο από τις δυσλειτουργίες και τις παθογένειες του παρελθόντος.
Στόχος του είναι ο ΕΦΚΑ να αποκτήσει εκείνα τα ψηφιακά εφόδια που θα του επιτρέψουν καλύτερη οργάνωση, καλύτερη εξυπηρέτηση και μεγαλύτερη ευελιξία στην διαχείριση των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών υποθέσεων 6,5 εκατομμυρίων πολιτών.
Η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ, αλλά και η δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που θα κάνει τις 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων του φορέα να διαλειτουργούν μεταξύ τους, όπως επίσης και τα συστήματα του ΚΕΑΟ να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα συστήματα του ΕΦΚΑ, αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» που καλείται να κερδίσει η νέα διοίκηση.
Οι προκλήσεις της νέας διοίκησης
Έχοντας στο πλευρό του τον νέο Α' Υποδιοικητή και οικονομολόγο Παναγιώτη Κοκκόρη, ο κ. Βαρβέρης θα ασχοληθεί με την εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων, προωθώντας ταυτόχρονα:
- την ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ώστε ο ΕΦΚΑ να τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα και με λιγότερη «χαρτούρα». Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει στον φορέα σε τι στάδιο βρίσκεται η σύνταξή του και ποιος είναι υπόλογος για την όποια καθυστέρηση προκύψει
- την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών, με την ψηφιοποίηση των ενσήμων και πριν από το 2002. Έτσι, ο πολίτης θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πλήρη πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης
- την διασύνδεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με τον ΕΦΚΑ-Πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ». Οι ελεγκτές του Φορέα θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζουν το ωράριο, την αμοιβή, τη μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζομένου. ώστε να καταπολεμηθεί στην πηγή η εισφοροδιαφυγή και τα έσοδα του ΕΦΚΑ να αυξηθούν
- την υλοποίηση νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, την επέκταση του θεσμού των υπαλλήλων ροής και υποδοχής και την ανακαίνιση του συνόλου των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ έως το τέλος του 2024.