Η Τουρκία κατέκτησε την κορυφή σε μια παγκόσμια έρευνα για την ευημερία των εργαζομένων, με κριτήρια την σωματική, ψυχική, κοινωνική και πνευματική υγεία, σύμφωνα με το McKinsey Health Institute, ενώ αντιθέτως, στον «πάτο» βρίσκεται η Ιαπωνία.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 2 στους 3 εργαζόμενους δεν έλαβαν αύξηση μισθού φέτος - Δύσπιστοι για το αν θα ωφεληθούν από τις τριετίες
Ειδικότερα, η γειτονική μας χώρα συγκέντρωσε 78% στη δημοσκόπηση με δείγμα περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους σε 30 χώρες, ενώ δεύτερη με 76% αναδείχθηκε η Ινδία και τρίτη με 75% η Κίνα, ενώ ο παγκόσμιος μέσος είναι 57%, με την Ιαπωνία να μαζεύει μόλις 25%. Αν και οι ιαπωνικές επιχειρήσεις παρέχουν ασφάλεια εργασίας καθώς έχουν τη φήμη ότι προσφέρουν ισόβια απασχόληση, αυτό σημαίνει επίσης ότι οι εργαζόμενοι που δεν είναι ευχαριστημένοι δυσκολεύονται να αλλάξουν δουλειά.
Η Ιαπωνία καταγράφει σταθερά χαμηλές βαθμολογίες σε διεθνείς έρευνες και σύμφωνα με τη σύμβουλο εταιρειών Ροσέλ Κοπ. «Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα στην Ιαπωνία όσον αφορά την έλλειψη ικανοποίησης στον εργασιακό χώρο και τα επίπεδα άγχους» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι επιβαρυντικά λειτουργεί και η πολιτισμική παράδοση της χώρας στην «χαμηλή αυτοαξιολόγηση».
Την ίδια στιγμή, ένας αυξανόμενος αριθμός Ιαπώνων εργαζομένων είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τροφοδοτώντας περαιτέρω την αβεβαιότητα, πρόσθεσε. Σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey, οι εργαζόμενοι που είχαν θετικές εργασιακές εμπειρίες είχαν καλύτερη υγεία σε όλα τα επίπεδα, είναι πιο καινοτόμοι στην εργασία και παρουσιάζουν υψηλότερες εργασιακές επιδόσεις. «Για τους περισσότερους ενήλικες, το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους περνά στη δουλειά και αυτό θα πρέπει να «κινητοποιήσει τους εργοδότες ώστε να λάβουν μέτρα για τη σωματική, ψυχική, κοινωνική και πνευματική υγεία των εργαζομένων τους» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.