Πρόστιμα «φωτιά» που φτάνουν έως και 100.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν ή διαβιβάζουν εκπρόθεσμα στην πλατφόρμα myDATA τα δεδομένα για τα έσοδα και τα έξοδά τους προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Οι διατάξεις του άρθρου 7 του νομοσχεδίου έχουν πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων από λογιστές, επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι επισημαίνουν τις δυσλειτουργίες της πλατφόρμας myDATA και όπως λένε για να επιβληθούν τα πρόστιμα θα πρέπει το σύστημα να λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων έχουν καταθέσει παρατηρήσεις, αιτήματα, αλλά και προτάσεις για τα πρόστιμα των myDATA στον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις που είχε μαζί τους δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματά τους «με διάθεση κατανόησης». Σημειώνεται ότι επιστήμονες και επαγγελματικοί φορείς έχουν κηρύξει πανελλαδική αποχή την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου αντιδρώντας για τα νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης ενώ νωρίτερα τη Δευτέρα η ΓΣΕΒΒΕ πραγματοποιεί συνέντευξη Τύπου.
Οι αντιδράσεις
Το άρθρο 7 που αφορά στα πρόστιμα έχει συγκεντρώσει πάνω από 160 σχόλια με τους φορολογούμενους να αντιδρούν έντονα στην επιβολή υπέρογκων προστίμων. Όπως αναφέρουν:
-«Η εν δυνάμει επιβολή προστίμων έως και 100.000 ευρώ ετησίως από ακούσια λάθη είναι ένα πολύ υψηλό τίμημα για το σύνολο των πολύ μικρών, μικρών ακόμα και μεσαίων επιχειρήσεων και άρα δυσανάλογο σε σχέση με τις οικονομικές τους δυνατότητες».
-«Κάθε τεχνικό πρόβλημα θα επαπειλεί με πρόστιμο την επιχείρηση. Υπάρχουν εκατοντάδες καθημερινές περιπτώσεις ακούσιων λαθών που θα μετασχηματιστούν σε χρηματικές ποινές».
-«Όλες οι επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένες σε δυσθεώρητα πρόστιμα. Το κόστος διαχείρισης για την αποφυγή των προστίμων γίνεται τεράστιο».
-«Ποινικοποιείται η βραδεία διαβίβαση και τα ακούσια λάθη αντί της καταπολέμησης της μη έκδοσης παραστατικών. Δημιουργείται καθεστώς επιβολής προστίμων σε ημερήσια βάση επί τυπικών και όχι ουσιαστικών παραβάσεων. Η επιχειρηματικότητα πλήττεται από την επιβαλλόμενη ηλεκτρονική γραφειοκρατία».
-«Η πλατφόρμα του myData έχει πολλές ελλείψεις και είναι ακατάλληλη, ανέτοιμη και αναξιόπιστη για την εφαρμογή οποιονδήποτε προστίμων».
-«Το μέγεθος των προστίμων καθιστούν το χαρακτήρα των προστίμων αυτών περισσότερο φοροεισπρακτικό παρά αποτρεπτικό παράβασης».
-«Επιβολή προστίμων μόνο στην με δόλο συστηματική μη διαβίβαση εσόδων».
-«Δεν υπάρχει καμία λογική και καμιά ουσία σχετικά με την διαβίβαση χαρακτηρισμό των εξόδων. Η συμφωνία μεταξύ χαρακτηρισμών εξόδων και αποστολή εσόδου από τον αντισυμβαλλόμενο δεν βοηθάει στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Η διαβίβαση όμως των εσόδων είναι πράγματι μία καλή πορεία προς την καλύτερη απεικόνιση των συναλλαγών των επιχειρήσεων και κατόπιν της πάταξης της φοροδιαφυγής».
Μετά το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης ενδεχομένως και στο άρθρο 7 να υπάρχουν μικρές αλλαγές κάτι που θα φανεί με την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή στα τέλη του μήνα.
Οι κυρώσεις
Σύμφωνα με τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου:
1. Αν, ως εκδότης, δεν διαβιβάσει συνόψεις εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή ειδικών φορολογικών διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 10% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα διακόσια πενήντα ευρώ σε ημερήσια βάση και τις 100.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
2. Αν δεν διαβιβάσει δεδομένα που αφορούν εγγραφές μισθοδοσίας, αποσβέσεων και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και εξόδων για σκοπούς προσδιορισμού του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος ή δεν διαβιβάσει, ως εκδότης τιμολόγησης ή ως λήπτης αυτοτιμολόγησης, τα δεδομένα των εσόδων, με αποτέλεσμα να μην περιληφθούν στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος, επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
3. Αν διαβιβάσει ως εκδότης σύνοψη εκδοθέντος παραστατικού, μετά από διαβίβαση παράλειψης ή απόκλισης από τον λήπτη, εφόσον η αρχική διαβιβασθείσα αξία είναι μικρότερη της πραγματικής, πρόστιμο ίσο με το 5% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου.
4. Αν δεν διαβιβάσει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης, πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ σε ημερήσια βάση και τις 20.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
5. Αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας, πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης.
6. Σε περίπτωση παραβάσεων εκπρόθεσμης διαβίβασης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη διαβίβασης.
7. Αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός πέντε ετών από την κοινοποίηση πράξης επιβολής προστίμου τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζονται, χωρίς να υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια ανά φορολογικό έτος.
Μάλιστα, η ΑΑΔΕ μπορεί να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των επιχειρήσεων που κατ’ επανάληψη δεν διαβιβάζουν τα στοιχεία τους στα MyDATA.