Νέο πλαίσιο θα διέπει στο εξής το επίδομα ανεργίας, καθώς θα συνδεθεί με τον πρότερο ασφαλιστικό βίο του ανέργου, αλλά και τον τελευταίο του μισθό, θα λαμβάνει έξτρα «μπόνους» αν έχει πολλά χρόνια ένσημα, ενώ θα αποκλιμακώνεται όσο περνούν οι μήνες και ο άνεργος δεν βρίσκει δουλειά.
Το νέο, αυξημένο και αναλογικότερο επίδομα ανεργίας θα δοθεί πιλοτικά -στην αρχή- σε δικαιούχους συγκεκριμένων περιοχών, με υψηλό μέσο όρο αποδοχών και εισφορές ανεργίας πολλών ετών. Σε δεύτερο χρόνο, θα εφαρμοστεί καθολικά στο σύνολο της ανέργων της ΔΥΠΑ.
Η βασική φιλοσοφία του νέου μοντέλου στήριξης των ανέργων προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες:
- την χορήγηση υψηλότερου ποσού κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας, το οποίο σταδιακά θα μειώνεται μέχρι να φτάσει στα επίπεδα του σημερινού επιδόματος ανεργίας. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό και μπορεί να φτάνει στο 70% του κατώτατου μισθού το α' τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες.
- την λήψη ενός επιπλέον ποσού για 12 μήνες, το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από το ασφαλιστικό ιστορικό του εκάστοτε δικαιούχου και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών του
- την απορρόφηση του επιδόματος μακροχρόνια ανεργίας (200 ευρώ) από το επίδομα ανεργίας.
Έτσι ένας άνεργος που έχει εργαστεί και ασφαλιστεί για 20 έτη θα παίρνει το αυξημένο επίδομα ανεργίας για το πρώτο τρίμηνο, το οποίο κάθε τρίμηνο θα υποχωρεί και από λίγο, προκειμένου να υπάρχει ένα κίνητρο προς τον άνεργο να αναζητήσει εργασία. Στο επίδομα αυτό θα προστεθεί το «μπόνους» που θα είναι ανάλογο των ετών ασφάλισης και των αποδοχών του. Στόχος είναι και τα δύο αυτά ποσά να μην ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ το μήνα.
«Σήμερα, είτε έχεις καταβάλλει 20 χρόνια ένσημα υπέρ ανεργίας, είτε έχεις δουλέψει 2 χρόνια αμοιβόμενος με τον κατώτατο μισθό, το επίδομα που λαμβάνεις είναι το ίδιο. Αυτό δεν είναι δίκαιο καθώς δεν είναι ανταποδοτικό» τονίζει στο insider υψηλόβαθμος παράγοντας της ΔΥΠΑ.
Το νέο επίδομα ανεργίας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει ένα ανώτατο όριο, που αναμένεται να καθοριστεί από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ.
«Το επίδομα ανεργίας χρειάζεται να γίνει πιο ανταποδοτικό σε σχέση με τα χρόνια τα οποία δουλεύει κάποιος, άρα εισφέρει στο ταμείο του και στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και τα χρόνια τα οποία εισφέρει με υψηλότερο πιθανόν μισθό» δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου..
Όπως είπε, στόχος είναι να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα του επιδόματος ανεργίας, ενώ επιπλέον εξετάζεται το σενάριο να είναι πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή στην αρχή να μπορεί κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά - σιγά να βαίνει μειούμενο. «Μέσα στο 2024, θα λειτουργήσει πιλοτικά σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος και θα δούμε πώς κάποιοι άνεργοι θα μπορέσουν να το πάρουν κλιμακωτά».