ΟΠΕΚΑ: Στα σκαριά νέα «υπερπλατφόρμα» με όλα τα επιδόματα σε μία αίτηση - Πότε ξεκινά η προπληρωμένη κάρτα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΠΕΚΑ: Στα σκαριά νέα «υπερπλατφόρμα» με όλα τα επιδόματα σε μία αίτηση - Πότε ξεκινά η προπληρωμένη κάρτα
Με μία και μόνο αίτηση στην Ενιαία Πύλη Ψηφιακής Πρόσβασης στην Κοινωνική Προστασία, ο πολίτης θα αιτείται για όλα τα επιδόματα και παροχές που δικαιούται, χωρίς ταλαιπωρία.

Μια νέα «υπερπλατφόρμα» στην οποία θα ενοποιηθούν όλα τα επιδόματα και οι παροχές προωθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), για το επόμενο έτος.

Με μία και μόνο αίτηση στην Ενιαία Πύλη Ψηφιακής Πρόσβασης στην Κοινωνική Προστασία, ο πολίτης θα αιτείται για όλα τα επιδόματα και παροχές που δικαιούται, χωρίς ταλαιπωρία. Είναι η ριζική αλλαγή που θα φέρει η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΟΠΕΚΑ με ορίζοντα το τέλος του 2025, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν σε real time πλήρη εικόνα του τι καταβάλλεται και που, αλλά και να ασκείται ουσιαστικός έλεγχος.

Στις μεταρρυθμίσεις που έρχονται περιλαμβάνεται επίσης η αναπροσαρμογή και ενοποίηση των κριτηρίων των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Ομάδα εργασίας επανεξετάζει όλα τα επιδόματα, «σκανάροντας» ποιος λαμβάνει και πως τα επιδόματα.

«Στόχος της επόμενης μέρας είναι η βελτίωση του συστήματος απονομής των επιδομάτων, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» τόνισε χθες ο διοικητής του Οργανισμού, Κωνσταντίνος Γλούμης – Ατσαλάκης, στη διάρκεια του 1ου συνεδρίου απολογισμού του ΟΠΕΚΑ.

«Δύο βασικές μεταρρυθμίσεις προετοιμάζονται ήδη. Δρομολογείται η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας στα επιδόματα, ενώ μια ομάδα εργασίας επεξεργάζεται την ενοποίηση των κριτηρίων απονομής των επιδομάτων, την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και τη βελτιστοποίηση της στόχευσής τους».

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΠΕΚΑ είναι υπεύθυνος για τη χορήγηση των εξής επιδομάτων και παροχών:

  • Επίδομα παιδιού
  • Επίδομα Στέγασης
  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • Αναπηρικά επιδόματα
  • Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής
  • Επίδομα Ομογενών
  • Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων (ν. 1296/1982)
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων,
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Ελληνική μειονότητα Αλβανίας
  • Επίδομα Γέννησης
  • Επίδομα Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών
  • Κόκκινα Δάνεια
  • Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές
  • Πρόγραμμα «Γέφυρα»
  • Επίδομα Αναδοχής
  • Πρόγραμμα Συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες
  • Πρόγραμμα Προσωπικού βοηθού.

Με προπληρωμένη κάρτα

Φέτος θα ξεκινήσει η προπληρωμένη κάρτα, με την οποία θα καταβάλλεται η πλειοψηφία των επιδομάτων στα πρότυπα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Το νέο σύστημα χορήγησης επιδομάτων θα βασίζεται στο μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται στο ΕΕΕ, το οποίο χορηγείται με προπληρωμένη κάρτα εδώ και 5 χρόνια. Το 50% του ποσού μπορεί να το κάνει ανάληψη ο ωφελούμενος από τον τραπεζικό του λογαριασμό, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να το ξοδέψει μέσω της προπληρωμένης κάρτας.

Για τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας προβλέπονται και κάποια κίνητρα τα οποία ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ και θα δίνονται με την μορφή μπόνους, στα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ. Κίνητρα θα δοθούν και από τις συνεργαζόμενες τράπεζες στους κατόχους των καρτών.

«Ο ΟΠΕΚΑ γίνεται το υπόδειγμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας με τη σταδιακή μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο, ζωτικό κόμβο του κοινωνικού κράτους» τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Τέλος, εκ μέρους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ο πρόεδρός της Ιωάννης Βαρδακαστάνης επισήμανε πως πρέπει να υπάρχει εθνική αρχή επιδομάτων, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να θεσπιστεί αυτόματος μηχανισμός αναπροσαρμογής των επιδομάτων αναπηρίας σε ετήσια βάση.

«Καλούμε τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων συντεταγμένα να άρουν όλα τα εμπόδια και φραγμούς που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην απασχόληση και στην κοινωνική συμπερίληψη» υποστήριξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζαχαράκη: Θεματοφύλακες του κοινωνικού κράτους το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ

Κατώτατος μισθός: Αναβάλλεται λόγω της πρότασης μομφής το αυριανό υπουργικό - Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Κατώτατος μισθός: Στο Υπουργικό Συμβούλιο η εισήγηση Μιχαηλίδου για την αύξηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider