Δημογραφικό: Προτεραιότητα για τους νέους η οικονομική άνεση και η κοινωνική άνοδος, όχι τα παιδιά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημογραφικό: Προτεραιότητα για τους νέους η οικονομική άνεση και η κοινωνική άνοδος, όχι τα παιδιά
Οι περισσότεροι νέοι φαίνεται πως προτιμούν να διατηρήσουν το κοινωνικό και οικονομικό status τους, αδιαφορώντας για την απόκτηση οικογένειας, καθώς θεωρούν πως ένα παιδί θα «φρενάρει» την καριέρα, την οικονομική τους άνεση και την κοινωνική ζωή τους.

Οι οικονομικές υποχρεώσεις που συνεπάγεται η απόκτηση ενός παιδιού και οι ανεπαρκείς παροχές στήριξης από το κράτος είναι οι κυριότεροι λόγοι που «φρενάρουν» τα νέα ζευγάρια από το να κάνουν οικογένεια.

Οι περισσότεροι νέοι φαίνεται πως προτιμούν να διατηρήσουν το κοινωνικό και οικονομικό status τους, αδιαφορώντας για την απόκτηση οικογένειας, καθώς θεωρούν πως ένα παιδί θα «φρενάρει» την καριέρα, την οικονομική τους άνεση και την κοινωνική ζωή τους.

Ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των προτεραιοτήτων των νέων, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για την Υπογεννητικότητα, καθώς προηγούνται η οικονομική άνεση, οι φίλοι και η κοινωνική ζωή, η καλοπέραση και η επαγγελματική επιτυχία.

Από το σύνολο των 800 ερωτηθέντων το 51% δεν έχουν παιδιά, με την πλειοψηφία να έχει ένα παιδί. Το 24% θα ήθελε να έχει 2 παιδιά και μόνο 5% θα ήθελε 3 παιδιά. Μόνο 4 στους 10 θεωρούν αρκετά πιθανή την απόκτηση παιδιού στο μέλλον ενώ οι λόγοι που αποτρέπουν την απόκτηση είναι κυρίως οικονομικοί.

    Από τα ισχύοντα μέτρα στήριξης της οικογένειας παρακινητικά λειτουργούν:

    • το μειωμένο ωράριο για τους γονείς,
    • το ολοήμερο σχολείο,
    • το επίδομα γέννησης,
    • η μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά είδη, τα voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς,
    • τα προγράμματα των Δήμων,
    • τα σχολικά γεύματα και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».

    Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας για την υπογεννητικότητα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis S.A., Στράτος Φαναράς ανέφερε: «Η έρευνα καταδεικνύει ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας έχει βαθιές ρίζες. Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι ότι αν και η υπογεννητικότητα και το δημογραφικό θεωρούνται μείζονες απειλές για τη χώρα μας, ωστόσο η απόκτηση παιδιών δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους νεότερους ανθρώπους, γιατί προτάσσουν την προσπάθεια τους για κοινωνική άνοδο και οικονομική άνεση.

    Βέβαια, η απόσταση ανάμεσα στον υπαρκτό και τον ιδεατό αριθμό παιδιών υποδεικνύει ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να ενισχυθεί η τεκνοποίηση. Αυτό προϋποθέτει όμως να αντιμετωπιστούν οι βασικότεροι αποτρεπτικοί λόγοι για την απόκτηση παιδιών, που αφορούν τόσο τις οικονομικές δυνατότητες του ζευγαριού όσο και τους μηχανισμούς υποστήριξης της Πολιτείας, αλλά και την ανάγκη μιας νέας ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή».

    O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο ένα πακέτο μέτρων, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Τα μέτρα αυτά θα εντοπίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις οικογένειες που έχουν ήδη παιδιά (προκειμένου να κάνουν κι άλλα) και όχι στα άτεκνα ζευγάρια, καθώς ειδικοί θεωρούν δυσκολότερο να αλλάξει ο οικογενειακός προγραμματισμός ενός ζευγαριού που δεν θέλει να προχωρήσει στην απόκτηση παιδιού.

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Διαβάστε ακόμη

    Μητσοτάκης: Οικονομική στήριξη στις οικογένειες με παιδιά - Επιπλέον πρωτοβουλίες για τη στέγαση νέων ζευγαριών

    Δημογραφικό: Πρόταση για θέσπιση ηλικιακού bonus στην απόκτηση παιδιών και επανακατοίκηση της υπαίθρου

    Silver economy: Πώς το πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού μετατρέπεται σε προστιθέμενη αξία για την οικονομία

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider