Silver economy: Πώς το πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού μετατρέπεται σε προστιθέμενη αξία για την οικονομία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Silver economy: Πώς το πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού μετατρέπεται σε προστιθέμενη αξία για την οικονομία
H ενίσχυση του δυναμικού κλάδου της λεγόμενης «λευκής οικονομίας» προτείνεται και από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, στην πρόσφατη μελέτη της για «Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα».

Η γήρανση του πληθυσμού, ως αποτέλεσμα της μείωσης των γεννήσεων και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες προκλήσεις για μια οικονομία, πόσο μάλλον για την ελληνική που αντιμετωπίζει οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα.

Ωστόσο το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού θα μπορούσε να μεταστραφεί σε προστιθέμενη αξία για μια οικονομία, μέσω της silver economy.

Πρόκειται για έναν όρο που συνδέεται με την κατηγορία του πληθυσμού που αφορά τους ενηλίκους άνω των 60 ετών και με τη συνολική οικονομική δραστηριότητα που παράγεται ή σχετίζεται με τις ανάγκες της ηλικιακής αυτής ομάδας για στέγαση, υγεία, ασφάλεια, αναψυχή, τουρισμό κλπ.

H ενίσχυση του δυναμικού κλάδου της λεγόμενης «λευκής οικονομίας» προτείνεται και από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, στην πρόσφατη μελέτη της για «Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα».

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, σε μια γερασμένη χώρα, όπως η Ελλάδα, οποιαδήποτε αύξηση της ευημερίας και της συνδεδεμένης με αυτήν οικονομίας είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο τόσο κοινωνικής, όσο και οικονομικής φύσης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιταλίας, μιας χώρας με παρόμοιες συνθήκες γήρανσης αλλά και ανεργίας των νέων με την Ελλάδα, όπου για κάθε 100 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στη «Λευκή Οικονομία», δημιουργούνται άλλες 133 στο σύνολο της ιταλικής οικονομίας.

«Η ενεργός γήρανση δεν πρέπει να μετατραπεί σε έμμεσο τρόπο αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης – κάτι που αναπόφευκτα συμβαίνει λόγω της ανάγκης επιβίωσης του ασφαλιστικού συστήματος» επισημαίνει η ΟΚΕ.

Ελλάδα, η νέα Φλόριντα

Η ανάπτυξη της ασημένιας οικονομίας έχει σημαντικές δυνατότητες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Το φορολογικό κίνητρο που ισχύει για τη μετεγκατάσταση συνταξιούχων στην Ελλάδα αναμένεται να αποφέρει μακροπρόθεσμα 5 δισ. ευρώ στην οικονομία και να δημιουργήσει 60.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Ευρωπαίοι άνω των 65 ετών έχουν ήδη μία αγοραστική ισχύ άνω των 3 τρισ. ευρώ και αυτή η κατηγορία της αγοράς συνεχώς μεγαλώνει, δεδομένου ότι ο αριθμός των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας συνεχώς αυξάνει.

Η Enterprise Greece σε μελέτη της υποστηρίζει πως η χώρα μας μπορεί να γίνει η νέα… Φλόριντα. Η Ελλάδα θεωρείται εδώ και καιρό άλλωστε ως ένας πιθανός προορισμός συνταξιοδότησης για τους Βορειοευρωπαίους, ως κορυφαίος πάροχος μακροχρόνιας φροντίδας και υπηρεσιών για τους ηλικιωμένους.

Οι ηλικιωμένοι στο μέλλον θα μεταβληθούν σε κινητήριο δύναμη της οικονομίας, καθώς έχουν υψηλή αγοραστική δύναμη, πολλοί από αυτούς μπορούν ακόμη να εργαστούν, είναι δραστήριοι άνθρωποι, αθλούνται, ταξιδεύουν, διασκεδάζουν και ξοδεύουν.

Η καλή υγεία πολλών εξ αυτών τους επιτρέπει να εργάζονται και μετά την συνταξιοδότηση, συμβάλλοντας στην κάλυψη κενών θέσεων στην αγορά εργασίας. Ήδη στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους έχουν εγγραφεί 81.000 συμπολίτες μας, από 30.000 που ήταν ο σχετικός αριθμός τους πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημογραφικό: Πρόταση για θέσπιση ηλικιακού bonus στην απόκτηση παιδιών και επανακατοίκηση της υπαίθρου

Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό: Στις 23 Μαΐου η παρουσίασή του από τον πρωθυπουργό - Οι βασικοί άξονες

Δημογραφικό: Μειώνεται στα 7,7 εκατ. ο πληθυσμός στην Ελλάδα - Εργασία και μετά τη σύνταξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider