Θερινό σαφάρι της Εφορίας με 42.000 ελέγχους – Απόβαση ελεγκτών στα νησιά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θερινό σαφάρι της Εφορίας με 42.000 ελέγχους – Απόβαση ελεγκτών στα νησιά
«Λουκέτο» από 48 ώρες έως 10 ημέρες σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις ή δεν διαβιβάζουν τα στοιχεία των αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.

Εξοπλισμένοι με laptop, tablets, φορητά σκάνερ και το «ΕΛΕΓΧΟΣlive» εξορμούν στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές οι φορο-ελεγκτές της ΑΑΔΕ με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Στο στόχαστρο βρίσκονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που «ξεχνούν» να κόψουν αποδείξεις αλλά και όσοι εκδίδουν κανονικά αποδείξεις αλλά δεν διαβιβάζουν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή myDATA. Οι φορο-ελεγκτές θα «τσεκάρουν» τις επιχειρήσεις για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ μέσω της εφαρμογής «ΕΛΕΓΧΟΣlive» θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, θα βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης και θα προχωρούν στην έκδοση και την κοινοποίηση σημειώματος για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται φόροι και πρόστιμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα νησιά του Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κέρκυρα, Κρήτη κ.λπ) αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας.

Όσοι εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις για λιανικές πωλήσεις ή παροχή υπηρεσιών ή να μην έχουν διαβιβάζουν τα στοιχεία των αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA της θα βλέπουν τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ να βάζουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους από δύο έως και δέκα ημέρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ελεγκτές ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης θα προχωρούν στο κλείσιμο καταστημάτων:

1. Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

2. Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

3. Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

4. Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η πρόταση της Eurobank – H επιτυχία της Alpha Bank – «Ντεμπούτο» για τη Noval

gazzetta
gazzetta reader insider insider