Μέσα Ιουλίου οι αιτήσεις για σύνταξη σε οφειλέτες του ΕΦΚΑ - «Παράθυρο» για χορήγηση σύνταξης 399€ σε όσους μείνουν εκτός

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέσα Ιουλίου οι αιτήσεις για σύνταξη σε οφειλέτες του ΕΦΚΑ - «Παράθυρο» για χορήγηση σύνταξης 399€ σε όσους μείνουν εκτός
Οι πρώτες συντάξεις των οφειλετών αναμένεται να εκδοθούν εντός του Αυγούστου, αρκεί οι ασφαλισμένοι να υποβάλουν νέα αίτηση - Πληροφορίες για χορήγηση της σύνταξης των 399,54 ευρώ σε χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ που δεν λαμβάνουν ή δεν δύνανται να λάβουν σύνταξη λόγω χρεών

Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τους μη μισθωτούς οφειλέτες του ΕΦΚΑ που μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση, εφόσον πληρούν τις περιουσιακές αλλά και τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις.

Οι πρώτες συντάξεις των οφειλετών αναμένεται να εκδοθούν εντός του Αυγούστου, αρκεί οι ασφαλισμένοι να υποβάλουν νέα αίτηση (δεδομένου ότι η παλιά τους έχει απορριφθεί λόγω χρεών). Ο «κόφτης» των τραπεζικών καταθέσεων τοποθετείται στις 12.000 ευρώ για όλους. Ειδικά για τους αγρότες του π. ΟΓΑ θα διαμορφωθεί στα 6.000 ευρώ.

Μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, οι οφειλέτες με χρέη έως 30.000 ευρώ (10.000 ευρώ για τους αγρότες), θα λαμβάνουν το 40% της σύνταξής τους, καθώς το υπόλοιπο 60% θα παρακρατείται για να αποπληρωθεί μέρος του χρέους (έως 20.000 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους και έως 6.000 ευρώ για τους αγρότες).

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που δικαιούται σύνταξη 1.000 ευρώ, αλλά χρωστά 30.000 ευρώ, θα παίρνει το 40%, δηλαδή 400 ευρώ στο χέρι και τα άλλα 600 ευρώ θα συμψηφιστούν με το τμήμα οφειλής από τα 20.000 ευρώ έως τα 30.000 ευρώ, δηλαδή θα συμψηφιστούν με χρέος 10.000 ευρώ.

Η εναπομείνασα οφειλή, μετά τον μηδενισμό του υπερβάλλοντος των 20.000 ή των 6.000 ευρώ χρέους, θα παρακρατείται από τα ποσά των επόμενων συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 60.

Για την υπαγωγή στην ρύθμιση, ο ασφαλισμένος πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- οι οφειλές του προς τον e-ΕΦΚΑ να μην υπερβαίνουν τις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ και ειδικά προς τον π. ΟΓΑ τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Ως οφειλές νοείται το συνολικά οφειλόμενο ποσό από τον ασφαλισμένο προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

- να έχει συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας του ή εφόσον έχει χρόνο ασφάλισης (πραγματικό, πλασματικό, προαιρετικής ασφάλισης) τουλάχιστον σαράντα (40) ετών, το εξηκοστό δεύτερο (62ο) έτος της ηλικίας του,

- να έχει εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον είκοσι (20) ετών ή έξι χιλιάδων (6.000) ημερών ασφάλισης ανεξάρτητα από τον πρώην φορέα απονομής της σύνταξης, και

- οι τραπεζικές του καταθέσεις να μην ξεπερνούν το ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ γενικά ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, αν είναι οφειλέτης αποκλειστικά προς τον π. ΟΓΑ. Ειδικά για το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων λαμβάνεται υπόψη το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση καθώς και ο μέσος όρος του τελευταίου δωδεκαμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα για τους υπόλοιπους οφειλέτες

Σε ότι αφορά τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ με πάνω από 30.000 ευρώ χρέος (ή 10.000 ευρώ αν πρόκειται για αγρότες) που δεν έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στην ευεργετική διάταξη του νόμου, κύκλοι από τον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης επαναφέρουν το σενάριο χορήγησης σύνταξης ανασφάλιστου υπερήλικα.

Το σενάριο αυτό βασίζεται σε πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, που «ανοίγουν τον δρόμο» για χορήγηση της σύνταξης των 399,54 ευρώ σε χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ που δεν λαμβάνουν ή δεν δύνανται να λάβουν σύνταξη λόγω χρεών.

Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων (ΕΚΑΑΥ) χορηγείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), σε 15.154 δικαιούχους. Πρόκειται για ανασφάλιστους υπερήλικες αλλά και σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Προϋπόθεση είναι να:

  • έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους
  • μην λαμβάνουν ή να μην δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από 399,54 ευρώ που είναι σήμερα το πλήρες ποσό του επιδόματος.
  • το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους, δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640 ευρώ.
  • διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα δεκαπέντε (15) συνεχόμενα έτη, πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη του επιδόματος ή δεκαπέντε (15) έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα (10) συνεχόμενα πριν από την υποβολή της αίτησης και εξακολουθούν να διαμένουν στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής.

Το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται πλήρες, για όσους πληρούν αθροιστικά τα ανωτέρω κριτήρια και έχουν συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) πλήρη έτη διαμονής. Μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα έτος που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις Ιουλίου: Οι νέες ημερομηνίες πληρωμών που ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ

Τα «καυτά» μέτωπα που περιμένουν τη νέα υπουργό Εργασίας - Μισθοί, ανεργία, εισφορές και συντάξεις χηρείας

Ρύθμιση οφειλών έως 30.000 ευρώ στον e-ΕΦΚΑ: Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ - Οι 4 προϋποθέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider