Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς φόρο 1 στους 2 φορολογούμενους - Με επιστροφή 2 στους 10

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς φόρο 1 στους 2 φορολογούμενους - Με επιστροφή 2 στους 10
Στα 1.250 ευρώ ο μέσος φόρος για 3 στους 10 που έχουν υποβάλει δήλωση - Το 40% των φορολογούμενων δεν έχουν υποβάλει δήλωση. Σε 22 μέρες εκπνέει η προθεσμία.

Τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους δεν έχουν επισκεφθεί μέχρι στιγμής την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, σχεδόν οι μισοί από όσους έχουν υποβάλει δήλωση, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023, τρεις στους δέκα πληρώνουν φόρο που κατά μέσο φθάνει τα 1.250 ευρώ, ενώ δυο στους δέκα δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος 286 ευρώ κατά μέσο όρο.

Μάλιστα, πάνω από έξι στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα και χωρίς οφειλές έχουν ήδη δει στον τραπεζικό τους λογαριασμό το ποσό της επιστροφής φόρου που δικαιούνται, ενώ χιλιάδες φορολογούμενοι διαπίστωσαν μείωση ή και μηδενισμό του φετινού «λογαριασμού» του ΕΝΦΙΑ λόγω του αυτόματου συμψηφισμού της επιστροφής φόρου εισοδήματος με φορολογικές οφειλές.

Με την αυτόματη υποβολή σχεδόν 423.000 φορολογικών δηλώσεων κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων την Τρίτη 2 Ιουλίου, ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής έφτασε τα 4 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες 22 ημέρες που απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας στις 26 Ιουλίου 2024 θα πρέπει να υποβληθούν 2,6 εκατ. δηλώσεις.

Φορολογικές δηλώσεις: Η ακτινογραφία των εκκαθαριστικών

Η εικόνα από τις 3.992.967 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνει τα εξής:

  • Για το 29,65% των φορολογικών δηλώσεων ή για 1.183.914 το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό με το ύψος του πρόσθετου να ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.250 ευρώ. Εκτιμάται ότι το ποσό θα αυξάνεται όσο μπαίνουν στο σύστημα περισσότερες δηλώσεις κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι λόγω του το νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης θα κληθούν να πληρώσουν αισθητά υψηλότερο φόρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών η μέση επιβάρυνση για πάνω από 430.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα κυμανθεί στα 1.440 ευρώ. Επισημαίνεται ότι η αποπληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις με την προθεσμία για την πρώτη δόση να λήγει στις 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2025 ενώ όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 του μήνα θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή από το φόρο εισοδήματος στη πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες επιβαρύνονται με τόκο.
  • Για το 21,59% ή για 862.081 φορολογικές δηλώσεις το «ραβασάκι» της εφορίας είναι πιστωτικό, δηλαδή προβλέπει επιστροφή φόρου ύψους 286 ευρώ κατά κεφαλήν. Υπενθυμίζεται ότι για τους φορολογούμενους με οφειλές π.χ. από τον ΕΝΦΙΑ το ποσό της επιστροφής θα συμψηφιστεί με το χρέος και εφόσον προκύψει υπόλοιπο θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
  • Για το 48,76% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων ή 1.946.970 δηλώσεις το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι μηδενικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Σβήνουν» φόροι και πρόστιμα για 3 στους 10 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές

Εφορία: Ψηφιακό «μάτι» βλέπει τις αδήλωτες πισίνες – Έρχονται αναδρομικοί φόροι και πρόστιμα στους ιδιοκτήτες

Καταργείται το «τέλος χαρτοσήμου» σε 600 συναλλαγές – Τι αλλάζει με το «ψηφιακό τέλος συναλλαγής»  

gazzetta
gazzetta reader insider insider