Φορολογικές δηλώσεις: Βροχή αιτημάτων και πιέσεων για παράταση της προθεσμίας – Γκρίνια λογιστών για προβλήματα, παραλείψεις και καθυστερήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: Βροχή αιτημάτων και πιέσεων για παράταση της προθεσμίας – Γκρίνια λογιστών για προβλήματα, παραλείψεις και καθυστερήσεις
Ελάχιστοι επαγγελματίες αμφισβητούν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που έχει υπολογίσει η ΑΑΔΕ με βάση το νέο σύστημα. Τέσσερα στα 10 νοικοκυριά και 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει δήλωση. Στις 26/7 εκπνέει η προθεσμία, παράταση έως 30/9 ζητούν οι λογιστές.

Με το χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει» και να λήγει σε 20 ημέρες, 4 στα 10 νοικοκυριά και 1 στις 3 επιχειρήσεις κρατούν αποστάσεις από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και οι λογιστές εντείνουν τις πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για παράταση της προθεσμίας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ διαμαρτύρονται για προβλήματα τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν επιλυθεί και μπλοκάρουν τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Την ίδια ώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αντιδρούν με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που προχωρούν στην αμφισβήτηση του νέου συστήματος φορολόγησης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις 66 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν αμφισβητήσει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που τους υπολόγισε η εφορία, δίνοντας το δικαίωμα στον ελεγκτικό μηχανισμό να τους ελέγξει σε βάθος πενταετίας. Οι μισοί από τους επαγγελματίες που έχουν υποβάλλει δήλωση μέχρι στιγμής, «πιάστηκαν» στο ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα καθώς από τις 209.190 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους το 52,81% αυτών φορολογείται με βάση το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση προθεσμίας;

Στο μέτωπο των φορολογικών δηλώσεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών δηλώνει ότι μέχρι τις 26 Ιουλίου, θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 2.500.000 δηλώσεις, συν όσες τροποποιητικές χρειαστεί να γίνουν για τις 423.000 δηλώσεις οι οποίες υποβλήθηκαν αυτόματα, μετά τη διαπίστωση ύπαρξης ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων. Όπως επισημαίνουν οι λογιστές, λόγω των προβλημάτων είναι επιβεβλημένη η παράταση φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Για το θέμα αυτό, ο νέος υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή ανέφερε ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2023 έχουν μετατεθεί οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων για να προσθέσει ότι «οι σχετικές παρατάσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φέτος δόθηκαν όχι μόνο προς διευκόλυνση κάθε φορολογούμενου, αλλά και για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας κατανοώντας από την πλευρά μας πόσο απαιτητική είναι. Άρα, έχουν δοθεί κάποιες παρατάσεις».

Φορολογικές δηλώσεις: Τι καταγγέλλουν οι λογιστές

Οι λογιστές εντοπίζουν λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων:

  1. Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων. Υπάρχουν ακόμα αναφορές για λανθασμένους τόκους από ορισμένες τράπεζες.
  2. Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1. Υπάρχουν ακόμα τέτοιες αναφορές.
  3. Εκκρεμεί ακόμα από την ΔΥΠΑ η ανάρτηση επιδομάτων του προγράμματος προεργασίας.
  4. Δεν αναγνωρίζονται οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνομα του οικισμού, όπως είναι δηλωμένο στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν ταυτίζεται πλήρως με το όνομα του οικισμού όπως αυτό αναφέρεται στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την Απογραφή.
  5. Όσοι συνταξιούχοι πήραν αναδρομικά από το Μετοχικό Ταμείο, δεν είχαν συμπεριληφθεί στον κωδικό 269. Το πρόβλημα επιλύθηκε στις 8 Ιουνίου αλλά οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
  6. Πολλοί αγρότες φορολογούνται με τον τεκμαρτό τρόπο λόγω προβλήματος του ΚΑΔ στο μητρώο.
  7. Το σύστημα ενημερώθηκε στις 7 Ιουνίου για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δόθηκε σε συνταξιούχους το 2023 αλλά οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
  8. Δεν ενημερώθηκε η βεβαίωση αποδοχών των μακροχρόνια ανέργων με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που έλαβαν μέσα στο 2023. Το πρόβλημα επιλύθηκε στις 7 Ιουνίου αλλά δεν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
  9. Οι βεβαιώσεις αποδοχών των αστυνομικών «άλλαξαν» στις 18 Ιουνίου και προστέθηκε εκλογική αποζημίωση. Δεν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
  10. Σε περίπτωση που επιτηδευματίας είχε και εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες λόγω οικοδομικών ενσήμων (κωδικός 311), το σύστημα όχι μόνο δεν αφαιρεί το ποσό από το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά αφού υπολογίζει τον φόρο, προσθέτει και τις μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα λανθασμένης εκκαθάρισης.
  11. Εάν κατά την υποβολή της Φορολογικής Δήλωσης απαιτείται αλλαγή των στοιχείων, ο κωδικός επιβεβαίωσης από την ΑΑΔΕ έχει καθυστέρηση πολλών ωρών.
  12. Για τους φορολογούμενους που δεν έχουν IBAN, τα διαθέσιμα ραντεβού για τις περισσότερες τράπεζες ξεκινούν μετά την 1η Αυγούστου, τόσο στις μικρές πόλεις, όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Προβλήματα στις αυτόματες φορολογικές δηλώσεις

  • Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το Power Pass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης.
  • Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει Φορολογική Δήλωση, γιατί μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κυρίες κατοικίες από την περσινή χρονιά.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλήφθηκαν αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων εφόσον πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023.
  • Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι βγαίνουν στο παρά πέντε εκτός του συστήματος αυτόματης υποβολής

Εφορία: «Τσιμπημένα» τα εκκαθαριστικά των φοροδηλώσεων – Στο ΣτΕ οι επαγγελματίες για το τεκμαρτό εισόδημα 

Ακίνητα: Τα SOS της φορολογικής δήλωσης για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές – Οι κωδικοί «κλειδιά» του Ε1

gazzetta
gazzetta reader insider insider