Επιχείρηση «χάρτινος Δράκος»: Η ΑΑΔΕ αποκάλυψε κύκλωμα 287 κινεζικών επιχειρήσεων λιανικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχείρηση «χάρτινος Δράκος»: Η ΑΑΔΕ αποκάλυψε κύκλωμα 287 κινεζικών επιχειρήσεων λιανικής
Τα αναλυτικά αποτελέσματα της επιχείρησης «Χάρτινος Δράκος» παρουσιάζει σήμερα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της επιχείρησης «Χάρτινος Δράκος» παρουσίασε σήμερα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Πρόκειται για υπόθεση φοροδιαφυγής 287 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων από τον τομέα του λιανεμπορίου (ρούχα, παπούτσια, εστίαση κλπ) στην οποία εμπλέκονται 1 Έλληνας και 1 Κινέζος κάτοικος Σλοβακίας που ομολόγησε τη συμμετοχή του. Οι επιχειρήσεις είναι διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια.

Ήταν ένας δύσκολος έλεγχος γεμάτος προκλήσεις, είπε ο κ. Πιτσιλής, περιγράφοντας αναλυτικά τη διαδικασία ολοκλήρωσης του ελέγχου, κατά τη συνέντευξη Τύπου. Έκανε σαφές πως η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιανουάριο όταν έφθασαν στην ΑΑΔΕ ανώνυμες καταγγελίες για αποδείξεις με QR Code που δεν αναγνωρίζονταν από το σύστημα της ΑΑΔΕ. Οι αποδείξεις προέρχονταν από επιχειρήσεις με έδρα την Κομοτηνή και τη Λάρισα και άλλο ένα υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη.

Η έρευνα της ΑΑΔΕ έδειξε πώς πίσω από τις κινεζικές επιχειρήσεις βρίσκονταν μία εταιρεία λογισμικού με Έλληνα νομικό εκπρόσωπο, και δύο Κινέζους κατοίκους Σλοβακίας, οι οποίοι παρείχαν τεχνική υποστήριξη για τους παραβάτες, παραποιώντας τα δεδομένα των αποδείξεων των ταμειακών μηχανών που έστελναν οι επιχειρήσεις στην ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γιώργος Πιτσιλής μια απόδειξη 99 ευρώ η επιχείρηση έστειλε στην ΑΑΔΕ αξία συναλλαγής 9,90 και για απόδειξη 21 ευρώ, έστειλε απόδειξη 2,1 ευρώ.

Μόνο για τις 27 μέρες του περασμένου Φεβρουαρίου όπου έγινε ο δειγματοληπτικός έλεγχος, σε δείγμα 227 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων στο λιανικό εμπόριο, διαπιστώθηκε η έκδοση 220.000 αποδείξεων και η διαβίβαση στην ΑΑΔΕ εσόδων 3 εκατ. ευρώ. Με την έρευνα να βρίσκεται σε εξέλιξη άγνωστο παραμένει, το πραγματικό μέγεθος της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο κύκλωμα.

Μάλιστα ορισμένες από αυτές τις 287 επιχειρήσεις έχουν έως και 16 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Αδειάζει η κλεψύδρα - Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο 100 -500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή

POS: Ειδική σήμανση σε ταξί και λαϊκές αγορές για τις πληρωμές με κάρτες – Θα αναγράφεται και το τηλέφωνο για τις καταγγελίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider