Ακτοπλοΐα: Δεν βγαίνει η άσκηση για μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των ΙΧ – Υψηλό το δημοσιονομικό κόστος εκτιμά η κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακτοπλοΐα: Δεν βγαίνει η άσκηση για μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των ΙΧ – Υψηλό το δημοσιονομικό κόστος εκτιμά η κυβέρνηση
Στα 100 εκατ. ευρώ το κόστος από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13%. Περαιτέρω επέκταση των ειδικών εκπτώσεων και προσφορών ζητά το υπουργείο Ναυτιλίας από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Δύσκολη αποδεικνύεται η άσκηση της μείωσης του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ιδιωτών για μεταφορά αυτοκινήτων και μηχανών. Το θέμα συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αφού διαπιστώθηκε ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι υψηλό η συζήτηση έκλεισε στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα οχήματα και τις μηχανές κοστίζει περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη είναι αμφίβολο εάν η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στον καταναλωτή.

Το ενδεχόμενο της μείωσης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τα αυτοκίνητα και της μηχανές, μέσω της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13%, είχε αφήσει ανοικτό ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του στη Βουλή τη Δευτέρα ανέφερε ότι «γίνεται διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εναρμονιστεί ο ΦΠΑ που επιβάλλεται στα Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα και στις μηχανές, με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/542» η οποία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη – μέλη να εφαρμόζουν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ. Μάλιστα, ο υπουργός είχε σημειώσει ότι υπάρχει δυνατότητα άμεσου ελέγχου της μετακύλισης του μειωμένου ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια καθώς οι ακτοπλοϊκές εταιρείες υποχρεούνται εντός τριών ημερών να ενημερώνουν για κάθε αναπροσαρμογή των εισιτηρίων τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι τιμές στα εισιτήρια των συμβατικών πλοίων είναι σταθερές και ελαφρά μειούμενες και αυξημένες στα ταχύπλοα και στις ενδονησιωτικές συνδέσεις, ενώ στις επαφές που έχει με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες συζητείται η περαιτέρω επέκταση των ειδικών εκπτώσεων και προσφορών.

Οι τιμές στα ακτοπλοϊκά

Τα στοιχεία που έχει παραθέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε σχετική ερώτησή του στη Βουλή, δείχνουν ότι οι τιμές των ακτοπλοϊκών από το 2019 έως σήμερα έχουν αυξηθεί έως και 60%.

Συγκεκριμένα:

1. Χανιά: Η τιμή ενός απλού εισιτηρίου (Οικονομική Θέση – Deck) αυξήθηκε από 27 ευρώ το 2019 σε 41 ευρώ το 2024, σημειώνοντας αύξηση 51,85%. Για τα εισιτήρια με αυτοκίνητο, η τιμή αυξήθηκε από 49 ευρώ σε 79 ευρώ, δηλαδή πάνω από 60%.

2. Σαντορίνη: Ένα απλό εισιτήριο κόστιζε 41 ευρώ το 2019 πλέον κοστίζει 58 ευρώ, ενώ με αυτοκίνητο η τιμή αυξήθηκε από 91 ευρώ σε 128 ευρώ, δηλαδή αύξηση 40%.

3. Ρόδος: Η τιμή ενός απλού εισιτηρίου αυξήθηκε από 65 ευρώ το 2019 σε 91 ευρώ το 2024, σημειώνοντας αύξηση περίπου 39%. Για τα εισιτήρια με αυτοκίνητο, η τιμή αυξήθηκε από 104 ευρώ σε 150 ευρώ, δηλαδή 44%.

4. Τήνος: Η τιμή ενός απλού εισιτηρίου αυξήθηκε από 35 ευρώ το 2019 σε 49 ευρώ, ενώ με αυτοκίνητο από 79 ευρώ σε 110 ευρώ, δηλαδή αύξηση 40%.

5. Πάρος: Η τιμή του απλού εισιτηρίου από 36 ευρώ το 2019 έφτασε στα 50 ευρώ, ενώ με αυτοκίνητο αυξήθηκε από 83 ευρώ σε 116 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 40%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι 2/8 η εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 3%

Σήμερα κληρώνει για τις τράπεζες – Η Ισπανία ξιφουλκεί - Βουρ... για τα έντοκα

gazzetta
gazzetta reader insider insider