Η απασχόληση αυξήθηκε το 2024 χωρίς τη βοήθεια των ανέργων - Ποιος τροφοδότησε την αγορά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η απασχόληση αυξήθηκε το 2024 χωρίς τη βοήθεια των ανέργων - Ποιος τροφοδότησε την αγορά
H αύξηση της απασχόλησης προέρχεται κυρίως από τη δεξαμενή του μη ενεργού πληθυσμού και σε μικρότερο βαθμό από τη δεξαμενή των ανέργων.

Μπορεί ο λόγος των ανέργων προς το εργατικό δυναμικό να μειώθηκε ισχυρά στο 9,6% τον Ιούνιο του 2024 (από 10,3% τον Μάιο 2024 και 11,4% τον Ιούνιο 2023), όμως δεν ευθύνεται αποκλειστικά για την αύξηση της απασχόλησης κατά 1,9% το α' εξάμηνο του έτους.

Βάσει της μηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση της απασχόλησης προέρχεται κυρίως από τη δεξαμενή του μη ενεργού πληθυσμού και σε μικρότερο βαθμό από τη δεξαμενή των ανέργων.

Σε αμιγώς τεχνικούς όρους, αυτός είναι ο λόγος που ενώ ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιταχύνθηκε στο 6μηνο (Ιαν-Ιουν 2024), ο αντίστοιχος ρυθμός μείωσης του ποσοστού ανεργίας επιβραδύνθηκε.

Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία φαίνεται ότι συρρικνώθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Η πρώτη, προφανής εξήγηση είναι ότι χιλιάδες άτομα που ολοκλήρωσαν τον εργασιακό τους βίο, συνέχισαν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότηση, λόγω του ευεργετικού νόμου Γεωργιάδη που κατήργησε το πέναλτι στις συντάξεις τους.

Η δεύτερη εξήγηση έχει να κάνει με μια «δειλή» αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας. Παρότι μόνο το 34% των γυναικών της χώρας μας απασχολούνται, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 42%, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια συγκρατημένη άνοδος των ποσοστών εργασίας των Ελληνίδων, έστω και σε εποχικά επαγγέλματα.

Σε ό,τι αφορά την συνολική απασχόληση, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης διαμορφώθηκε στο 1,9% το 6μηνο (80,4 χιλ. άτομα) από 1,6% το αντίστοιχο 6μηνο του προηγούμενου έτους, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των ανέργων διαμορφώθηκε στο 4,3% (23,5 χιλ. άτομα) από 12,3% το περσινό 6μηνο.

Το εργατικό δυναμικό σημείωσε μέση ετήσια αύξηση 1,2% το 6μηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2024 από οριακή μείωση 0,2% πέρυσι και ο μη ενεργός πληθυσμός κινήθηκε εντονότερα καθοδικά απ’ ό,τι το προηγούμενο έτος (2,6% vs 0,6%).

Άνεργοι και μη ενεργός πληθυσμός

Οι δεξαμενές άντλησης των απασχολούμενων ατόμων είναι οι άνεργοι και ο μη ενεργός πληθυσμός.

Σύμφωνα με το δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» της Eurobank, το εργατικό δυναμικό, δηλαδή των άθροισμα των απασχολούμενων και των ανέργων, ενισχύθηκε στα 4.750,6 χιλ. άτομα τον Ιούνιο του 2024, από 4.740,0 χιλ. άτομα τον Μάιο του 2024, ενώ ο μη ενεργός πληθυσμός, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται και δεν αναζητούν εργασία, μειώθηκε στα 3.027,7 χιλ. άτομα τον Ιούνιο, από 3.040,5 χιλ. άτομα ένα μήνα νωρίτερα.

Η ικανοποιητική αύξηση της απασχόλησης στέλνει ένα θετικό μήνυμα για το β’ εξάμηνο του 2024 (6/9/2024). Σε αυτό προστίθενται η ισχυρή αύξηση του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου, η απότομη ενίσχυση του βαθμού χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία, η ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος και η παραμονή του δείκτη PMI μεταποίησης άνω του ορίου των 50 μονάδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Σε χαμηλό 15ετίας η ανεργία τον Ιούνιο - Δεν επαναπαυόμαστε

Καραγκούνης: Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας – Θα έχει περισσότερα κίνητρα

Κεραμέως στη ΔΥΠΑ: Περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider