Ασφαλιστικές εισφορές: Πόσο θα αυξηθούν από το 2025 για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Πώς επιδρά ο νέος Δείκτης Μεταβολής Μισθών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασφαλιστικές εισφορές: Πόσο θα αυξηθούν από το 2025 για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Πώς επιδρά ο νέος Δείκτης Μεταβολής Μισθών
Από το επόμενο έτος, οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, θα αυξάνονται με μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι σήμερα, λόγω της εφαρμογής του Δείκτη μεταβολής μισθών - Αν ίσχυε από φέτος ο Δείκτης μισθών, τότε οι εισφορές των μη μισθωτών θα έπρεπε να αυξηθούν περίπου κατά 6%

Ανατροπή στις εισφορές των 733.000 μη μισθωτών από το 2025, φέρνει η εφαρμογή του νέου Δείκτη μεταβολής μισθών που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ.

Από το επόμενο έτος, οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, θα αυξάνονται με μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι σήμερα λόγω της εφαρμογής του εν λόγω Δείκτη, αντί της μεταβολής τους με τον Δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ουσιαστικά, οι εισφορές των μη μισθωτών, αντί να αυξάνονται κάθε χρόνο κατά το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, από το 2025 και εφεξής θα συνδεθούν με τις αυξήσεις των μισθών του προηγούμενου έτους.

Αν δηλαδή οι μισθοί αυξηθούν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 4% για το 2024, τότε θα αυξηθούν κατά 4% και οι εισφορές των επαγγελματιών για το 2025. Υπενθυμίζεται πως φέτος οι εισφορές αυξήθηκαν κατά 3,5%, προκαλώντας την έντονη αποδοκιμασία των επαγγελματιών οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως ενεργεί προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στις ήδη υπάρχουσες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Πώς επιδρά ο Δείκτης μεταβολής μισθών

Η Ομάδα των εμπειρογνωμόνων που έχει ορίσει το υπουργείο Εργασίας για την κατάρτιση του Δείκτη, θα πρέπει να παραδώσει το πλήρες και τεκμηριωμένο πόρισμά της στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2024, προκειμένου από τις αρχές του επόμενου έτους να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς.

Ο Δείκτης μεταβολής μισθών θα περιλαμβάνει τον γενικό μέσο όρο της μεταβολής όλων των μισθών για το σύνολο της οικονομίας, δηλαδή όλων όσων αμείβονται με μηνιαίες αποδοχές, είτε πρόκειται για πλήρη είτε για μερική απασχόληση, είτε είναι χαμηλόμισθοι είτε υψηλόμισθοι.

Το 2023 η μέση αύξηση μισθών ήταν 6%. Αν ίσχυε από φέτος ο Δείκτης, τότε οι εισφορές θα αυξάνονταν κατά 6% και όχι κατά 3,46% που αυξήθηκαν τελικά λόγω του πληθωρισμού.

Με την πρόβλεψη για μια μέση αύξηση μισθών γύρω στο 5% το 2024, η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών για το 2025 αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το 2024. Συνεπώς, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, το 2025 η εισφορά της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας θα διαμορφωθεί πλησίον των 260 ευρώ, από 249 ευρώ που είναι σήμερα.

Το ύψος των εισφορών

Με την φετινή αύξηση εισφορών στο 3,5%, οκτώ στους δέκα επαγγελματίες και αγρότες προτίμησαν να μπουν στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, πληρώνοντας φθηνότερες εισφορές σε βάρος της μελλοντικής τους σύνταξης, προκειμένου να είναι συνεπείς στις καταβολές τους.

Μόλις 4.644 επέλεξαν να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές ώστε να εξασφαλίσουν υψηλότερη σύνταξη στο τέλος του εργασιακού τους βίου, ενώ υπήρξαν και 6.905 ασφαλισμένοι που μετακινήθηκαν από υψηλότερη σε χαμηλότερη κατηγορία εισφορών, καθώς τα οικονομικά τους δεν τους επέτρεπαν να συνεχίσουν στην «ακριβότερη» κατηγορία.

Αντιλαμβάνεται κανείς, πως με μια «γενναία» αύξηση εισφορών λόγω του νέου Δείκτη από το 2025, αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από τους επαγγελματικούς φορείς και αιτήματα προς την Κυβέρνηση για παρέμβαση υπέρ τους.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να καταργηθεί η εισφορά ανεργίας (120 ευρώ) που καταβάλλουν οι επαγγελματίες, χωρίς καμία ανταπόδοση για το Ταμείο τους.

Ο πίνακας με τις εισφορές που πληρώνουν φέτος οι μη μισθωτοί

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αποκαλυπτήρια τον Δεκέμβριο για τον νέο Δείκτη μεταβολής μισθών - Τι αλλάζει σε συντάξεις, εισφορές

Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση από το 2025 κατά 0,50% και σύνδεσή τους με τον δείκτη μισθών

Μείωση εισφορών ζητούν οι εργοδότες ως αντιστάθμισμα του νέου κατώτατου μισθού - «Πολύ ακριβή άσκηση» λέει η κυβέρνηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider