Ανατροπές στις εισφορές των μη μισθωτών, αλλά και στις αυξήσεις των συντάξιμων αποδοχών έρχονται από το 2025, λόγω της εφαρμογής του νέου Δείκτη μεταβολής μισθών.
Από την επόμενη χρονιά, ο υπολογισμός της ετήσιας αναπροσαρμογής των συντάξεων παύει να εξαρτάται από την εξέλιξη του πληθωρισμού και της ανάπτυξης και συνδέεται με τον καινούργιο δείκτη, ο οποίος θα προκύπτει από τον μέσο όρο των αυξήσεων μισθών για το σύνολο των εργαζομένων.
Εφόσον οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα κινούνται σε υψηλά επίπεδα, τότε θα συμπαρασύρουν και την αύξηση των συντάξιμων αποδοχών. Το πρόβλημα που ενδεχομένως να προκύψει, αφορά περιόδους κατά τις οποίες οι μισθοί θα παραμένουν στάσιμοι ή θα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, όπως συνέβη κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, «από το 2025 και μετά, οι αναπροσαρμογές των συντάξιμων αποδοχών, των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών αλλά και μέχρι ποιο μισθολογικό όριο πληρώνουμε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, θα γίνονται με βάση τη μεταβολή του δείκτη μισθών αντί της μεταβολής του δείκτη τιμών».
Με βάση το νέο καθεστώς θα ελέγχεται η μεταβολή των μισθών από το 2002 και μετά και από το αποτέλεσμα που θα προκύπτει θα κρίνεται εάν οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από τις τωρινές. Ανάλογη θα είναι και η επίδραση στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών.
Συνεπώς, όσοι ασφαλισμένοι αποχωρήσουν από το 2025 κι έπειτα, θα έχουν δυο τρόπους για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών τους:
- το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξής τους από το 2002 ως και το 2024 θα αυξάνεται κατά το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κάθε έτους
- το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξής τους από το 2025 και μετά, θα αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη μισθών για το σύνολο της οικονομίας.
Η αύξηση των συντάξιμων αποδοχών βάσει πληθωρισμού θα παραμείνει για τις συντάξιμες αποδοχές ως και το 2024.
Δεδομένου ότι η μέση αύξηση των μισθών για φέτος εκτιμάται στο 4% (ενώ ο πληθωρισμός κάτω από 3%) κερδισμένοι θα είναι όσοι βγουν στη σύνταξη το 2025, έναντι εκείνων που θα αποχωρήσουν φέτος.
Έως τον Δεκέμβριο ο νέος Δείκτης
Ήδη συγκροτήθηκε η Επιτροπή για την κατασκευή του δείκτη μεταβολής μισθών που προβλέπει η νομοθεσία και υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Η Ομάδα των εμπειρογνωμόνων που έχει ορίσει το υπουργείο Εργασίας, θα πρέπει να παραδόσει το πλήρες και τεκμηριωμένο πόρισμά της στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2024, προκειμένου από τις αρχές του επόμενου έτους να εφαρμοστεί ο νέος κανόνας της αυτόματης προσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών.
Η Επιτροπή θα εστιάσει κυρίως στην κατάρτιση τεκμηριωμένης μεθοδολογίας υπολογισμού του νέου δείκτη, μέσω επιμέρους παραμέτρων όπως:
- πλήρης χαρτογράφηση των κατηγοριών στις οποίες θα εφαρμοσθεί ο νέος δείκτης μισθών
- προσδιορισμός χρονικής βάσης υπολογισμού του δείκτη μισθών
- καθορισμός μισθολογικών δεδομένων και λοιπών μικροδεδομένων (π.χ. ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο) που θα αντλούνται ανά τομέα
- καθορισμός αξιόπιστων πηγών άντλησης δεδομένων
- διαδικασίες ελέγχου ποιότητας του δείκτη μισθών.
Ο Δείκτης Μεταβολής Μισθών θα αντικαταστήσει τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ως ισχύουσα μέθοδο, μέχρι το τέλος του 2024.