Αλαλούμ με τη νέα ρύθμιση για την αυτόνομη θέρμανση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλαλούμ με τη νέα ρύθμιση για την αυτόνομη θέρμανση

Σύγχυση έχει προκληθεί με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αυτόνομη θέρμανση καθώς από τη μια η αγορά καλωσορίζει τη δυνατότητα αυτονόμησης των διαμερισμάτων ενώ από την άλλη, φορείς κάνουν λόγο για έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει βάσει νέου νομοθετικού πλαισίου, η τοποθέτηση αυτόνομης μονάδας θέρμανσης σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ή η αυτονόμηση διαμερίσματος από την κεντρική ανεξαρτήτως καυσίμου θέρμανση, δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου (γενική συνέλευση πολυκατοικίας) ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα (προηγούμενη ενημέρωση πολεοδομίας κλπ.). Ακόμη, αναφορικά με τον τρόπο κατανομής των κοινόχρηστων δαπανών κατόπιν αποσύνδεσης από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης και εγκατάστασης αυτόνομης μονάδας φυσικού αερίου, οι διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 4447/2016 σε συνδυασμό με το ΠΔ 420/1987 και το ΠΔ 27/1985, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, ορίζουν ότι «Ανεξαρτήτως σχετικής προβλέψεως στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών του κτιρίου ιδιοκτησίες οι οποίες αποσυνδέονται μόνιμα από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 2 του Π.Δ. 420/1987 και διαθέτουν ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης με χρήση αερίων καυσίμων δεν επιβαρύνονται ούτε με δαπάνες λειτουργίας ούτε με έκτακτες δαπάνες κεντρικής θέρμανσης […]».

Ωστόσο, η εξαίρεση της συμμετοχής των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων που αυτονομούνται στις δαπάνες λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης έχει προκαλέσει την αντίδραση φορέων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) υποστηρίζει ότι υπάρχουν κενά στον προσδιορισμό του όρου «ανεξάρτητες μονάδες θέρμανσης» ενώ επισημαίνει ότι η τροπολογία δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή των πολυκατοικιών εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων ενοίκων τους. Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι:

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται εγκύκλιος αναφορικά με το αν και κατά πόσο οι αυτονομούμενες ιδιοκτησίες θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης.

Ένωση Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου: Τόνωση του κλάδου και 4.500 θέσεις εργασίας με τη νέα ρύθμιση

Από την άλλη, θετικά βλέπει τη νέα νομοθετική ρύθμιση η Ένωση Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου σημειώνοντας ότι:

«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, χιλιάδες νοικοκυριά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες που έχουν επίπτωση στη δυνατότητά τους να λειτουργήσουν τις κεντρικές θερμάνσεις των πολυκατοικιών και κατ’ επέκταση να θερμανθούν. Τα μέλη της ΕΕΦΑ αντιμετωπίζουν καθημερινά το συγκεκριμένο θέμα προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν τα νοικοκυριά που θέλουν να αποκτήσουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο, ωστόσο η ασυμφωνία μεταξύ των ιδιοκτητών δυσχεραίνει τη διαδικασία και τελικά αδυνατούν να αποδεσμευτούν.

Τα οφέλη από το νέο πλαίσιο που καταργεί την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης είναι πολλαπλά, τόσο για τους καταναλωτές όσο για την ίδια την αγορά των επαγγελματιών θέρμανσης. Η διαδικασία σύνδεσης απλοποιείται ακόμα περισσότερο και γίνεται ταχύτερη και πιο φιλική προς τους καταναλωτές, ενώ οι ίδιοι αποκτούν απόλυτη ανεξαρτησία στη θέρμανση, αλλά και δυνατότητα για ζεστό νερό χάρη στον αυτόνομο λέβητα φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο είναι πάντα διαθέσιμο μέσω των δικτύων και πολύ οικονομικότερο του πετρελαίου (άνω του 35%) και του ηλεκτρικού ρεύματος (άνω του 70%), δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες ασύγκριτης ευκολίας και οικονομίας για τη σύνδεση τους.

Σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική ευημερία του κλάδου αναμένεται να έχει η συγκεκριμένη εξέλιξη, αφού συνεπάγεται τόνωση της αγοράς των επαγγελματιών φυσικού αερίου, που αριθμεί 31 ιδρυτικά μέλη της Ένωσης και επιπλέον αφορά περί τις 4.500 θέσεις εργασίας σε όλη την Αττική, προσδοκώντας τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης για όσους δραστηριοποιούνται σε αυτή.

Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέπεται η περιβαλλοντική διάσταση του θέματος, αφού η ενίσχυση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στον αστικό ιστό θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την ατμόσφαιρα, μείωση της αιθαλομίχλης και ένα καθαρότερο περιβάλλον για όλους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider