Έρχονται αυξήσεις στα τρία πιο δημοφιλή επιδόματα - Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται αυξήσεις στα τρία πιο δημοφιλή επιδόματα - Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
Πρόκειται για το επίδομα παιδιού, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα στέγασης, τα οποία απώλεσαν χιλιάδες οικογένειες φέτος με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής τους δήλωσης.

Αυξάνονται τα τρία πιο δημοφιλή επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, που αφορούν σχεδόν ένα εκατομμύριο δικαιούχους και αντιπροσωπεύουν τα 1,9 από τα 3 δισ. ευρώ του ετήσιου προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Πρόκειται για το επίδομα παιδιού, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα στέγασης, τα οποία απώλεσαν χιλιάδες οικογένειες φέτος με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής τους δήλωσης.

Η μείωση αυτή του αριθμού των δικαιούχων που συνεπάγεται η αύξηση των ονομαστικών εισοδημάτων του 2023, οδήγησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επεξεργαστεί το σενάριο αύξησης των χορηγούμενων ποσών, για να στηριχθούν οικογένειες και ευάλωτοι πολίτες που πιέζονται οικονομικά από την ακρίβεια και την στεγαστική κρίση.

Τις ανακοινώσεις για τα τελικά ποσά θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του το προσεχές Σάββατο στο Βελλίδειο. Ωστόσο μια... «πρόγευση» των κυβερνητικών εξαγγελιών έδωσε χθες η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, που έχει αναλάβει επ' ώμου την αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής και την αναστροφή της δημογραφικής συρρίκνωσης.

«Στο υπουργείο έχουμε κάνει μια ομάδα εργασίας για να δούμε ακριβώς πως μπορούμε να στοχεύσουμε με δικαιοσύνη ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όπως οι οικογένειες, με μια αύξηση του Α21 (επίδομα παιδιού). Επειδή σκεφτόμαστε μια ενιαία αντιμετώπιση επιδομάτων που δίνουμε από τον ΟΠΕΚΑ, μπορεί να επηρεάσει και το επίδομα στέγασης» ανέφερε. Συμπλήρωσε δε πως τα τελικά ποσοστά θα εξειδικευτούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα υπάρχει μια φοροελάφρυνση στους δικαιούχους οικονομικών κινήτρων από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, στην περίπτωση απόκτησης τρίτου παιδιού.

Που κυμαίνονται σήμερα τα επιδόματα

Η αύξηση του επιδόματος παιδιού ενδέχεται να συνοδευτεί με ένα ακόμη μέτρο δημογραφικής βαρύτητας, την αλλαγή του λεγόμενου «οικογενειακού ισοδύναμου» (προκύπτει από τον αριθμό των μελών της οικογένειας σε συνάρτηση με το οικογενειακό εισόδημα) ώστε να πριμοδοτηθούν οι οικογένειες με δύο και τρία παιδιά.

Σήμερα το επίδομα παιδιού συνδέεται με το εισόδημα του δικαιούχου και διαμορφώνεται ως εξής: για το πρώτο και το δεύτερο παιδί στα 70 ευρώ, 42 ευρώ και 28 ευρώ, ενώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί στα 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ.

Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε πάνω από 530.000 οικογένειες και καταβάλλεται σε έξι διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης. Η φετινή μείωση των δικαιούχων έφερε και μείωση της δαπάνης κατά 15,8%.

Το επίδομα στέγασης που λαμβάνουν πάνω από 230.000 νοικοκυριά, ανέρχεται σε 70 ευρώ το μήνα για τον δικαιούχο, με προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, με ανώτατο όριο τα 210 ευρώ το μήνα ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Τέλος το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που αφορά σήμερα πάνω από 180.000 ευάλωτα νοικοκυριά, ξεκινά από 216 ευρώ και φθάνει έως και τα 432 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεσή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κλειδώνει» το κοινωνικό πακέτο της ΔΕΘ - Αυξήσεις επιδομάτων, μείωση εισφορών και στήριξη στις οικογένειες

Δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Επιδομάτων: Έρχονται αλλαγές για πιο αποτελεσματική επιδοματική πολιτική

Μεγαλύτερα επιδόματα σε λιγότερους: Μειώνονται οι δικαιούχοι αλλά αυξάνονται τα ποσά - Τι ισχύει με το επίδομα παιδιού

gazzetta
gazzetta reader insider insider