Κλειστά διαμερίσματα: Τα 4 «κλειδιά» για την τριετή φοροαπαλλαγή – Οι προϋποθέσεις και οι παγίδες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλειστά διαμερίσματα: Τα 4 «κλειδιά» για την τριετή φοροαπαλλαγή – Οι προϋποθέσεις και οι παγίδες
Τέσσερα κριτήρια θα πρέπει να πληρούν οι ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών που θα τα ανοίξουν και θα τα «ρίξουν» στην αγορά ή όσοι μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες προκειμένου να κερδίσουν για τρία χρόνια την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια που θα εισπράξουν.

Τέσσερα κριτήρια θα πρέπει να πληρούν οι ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών που θα τα ανοίξουν και θα τα «ρίξουν» στην αγορά ή όσοι μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.

Σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και εξειδίκευσαν οι Κωστής Χατζηδάκης, Θάνος Πετραλιάς και Χρίστος Δήμας, σε αυτές τις δυο περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες θα κερδίζουν τρία χρόνια απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια που θα εισπράξουν.

Ειδικότερα:

1. Η κατοικία θα πρέπει να είναι κενή ή να βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον 3 έτη, πράγμα που θα πιστοποιείται από τη δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε2 ενώ αποδεικτικό στοιχείο θα αποτελεί και η διακοπή της ηλεκτροδότησης.

2. Το εμβαδόν του ακίνητου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 120 τ.μ.

3. Η τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος αφορά αποκλειστικά για ακίνητα που κατέχουν φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις και παρέχεται για κάθε κλειστό διαμέρισμα έως 120 τ.μ. που θα διατεθεί για μακροχρόνια μίσθωση

4. Η προθεσμία για την εκμίσθωση «τρέχει» από τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 έως 31 Δεκεμβρίου 2025 και η απαλλαγή ισχύει για τρία έτη από την έναρξη της εκμίσθωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2023 υπήρχαν περίπου 600.000 κλειστά ακίνητα σε όλη τη χώρα (995.500 δικαιώματα), ενώ από τα κενά ακίνητα στην τριετία 2020-2022 μόνο 7.000 ή το 1,2% διατέθηκαν για μίσθωση. Δημοσιονομικά το μέτρο θα προκαλέσει απώλεια εσόδων περίπου 3 εκατ. ευρώ για το 2025 και 13 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για τα έτη 2026-2028.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι τρεις διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα από το 2025 – Τι ισχύει για το τέλος επιτηδεύματος

Ακίνητα – Retail: Παραμένει top στις τιμές η Ερμού - Ποιες πολυτελείς αλυσίδες έριξαν «άγκυρα» στην Ελλάδα

Ακίνητα: Συναλλαγές 278 εκατ. ευρώ στα γραφεία – Οι τιμές ενοικίασης και τα deals

gazzetta
gazzetta reader insider insider