Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι τρεις διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα από το 2025 – Τι ισχύει για το τέλος επιτηδεύματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι τρεις διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα από το 2025 – Τι ισχύει για το τέλος επιτηδεύματος
Ελαφρύνσεις σε χιλιάδες επαγγελματίες φέρνουν οι τρεις αλλαγές στο σύστημα του τεκμαρτού εισοδήματος που αποφάσισε η κυβέρνηση. Το τέλος επιτηδεύματος καταργείται για όλους τους επαγγελματίες. Παραμένει στις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματά τους.  

Ελαφρύνσεις φέρνει το 2025 στους ελεύθερους επαγγελματίες η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος καθώς και οι τρεις παρεμβάσεις – διορθώσεις στις οποίες κατέληξε η κυβέρνηση και παρουσίασαν χθες κατά την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ οι Κωστής Χατζηδάκης, Θάνος Πετραλιάς και Χρίστος Δήμας.

Μόνο από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις θα έχουν όφελος 325 ευρώ το χρόνο. Το τέλος επιτηδεύματος που φθάνει έως 1.000 ευρώ διατηρείται για τα νομικά πρόσωπα και τα υποκαταστήματά τους.

Οι επαγγελματίες που φορολογούνται με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα διαπιστώσουν ελαφρύνσεις με τη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουν το 2025 καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά σε τρεις αλλαγές στο σύστημα τεκμαρτό σύστημα των επαγγελματιών διορθώνοντας έτσι τις στρεβλώσεις που διαπιστώθηκαν κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου. Μεγαλύτερες ελαφρύνσεις θα δουν όσοι έχουν την έδρα τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους.

Ειδικότερα οι αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων των ελεύθερων επαγγελματιών είναι οι εξής:

1. Μείωση κατά 50% του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους. Σήμερα έκπτωση 50% κερδίζουν όσοι έχουν έδρα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.

2. Το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου ως βάση σύγκρισης μεταφέρεται στο τέλος, ως πεδίο σύγκρισης μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων. Με βάση το ισχύον σύστημα υπολογισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών, ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή, ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου, πριν την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και λόγω τζίρου). Με την αλλαγή που δρομολογείται ο μισθός του υψηλοτέρα αμειβόμενου υπαλλήλου δεν λαμβάνεται υπόψη συγκριτικά στην αρχή, αλλά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων.

3. Aναπροσαρμόζεται προς τα άνω ο μέσος τζίρος του ΚΑΔ (και άρα μειώνεται το ποσό επιβολής επί του τζίρου), με βάση τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023. Με βάση το ισχύον σύστημα υπολογισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών, σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών (τζίρος) του υπόχρεου (ελεύθερου επαγγελματία) υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών (τζίρο) του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) του κλάδου στον οποίο αυτός ανήκει και πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδά του, υπολογίζεται προσαύξηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής του κατά 5% επί της διαφοράς. Με την διόρθωση που θα γίνει θα αναπροσαρμοσθεί προς τα πάνω ο μέσος όρος του ετήσιου τζίρου των Κ.Α.Δ. των υπόχρεων του φορολογικού έτους 2023, έτσι ώστε κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών για το φορολογικό έτος 2024 να μην προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις λόγω τζίρου και επομένως και μεγάλες προσαυξήσεις, που θα είχαν ως αποτέλεσμα τον υπολογισμό μεγαλύτερης τεκμαρτής αμοιβής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι τρεις διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα από το 2025 – Τι ισχύει για το τέλος επιτηδεύματος

Κλειστά διαμερίσματα: Τα 4 «κλειδιά» για την τριετή φοροαπαλλαγή – Οι προϋποθέσεις και οι παγίδες

Ενέργεια: «Ώρα μηδέν» για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider