Τα μέτρα εμπορικής άμυνας της ΕΕ προστάτευσαν 500.000 θέσεις εργασίας το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μέτρα εμπορικής άμυνας της ΕΕ προστάτευσαν 500.000 θέσεις εργασίας το 2023
Τι αναφέρει η έκθεση για τις δραστηριότητες εμπορικής άμυνας της ΕΕ το 2023 που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Τα εργαλεία εμπορικής άμυνας συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία της απασχόλησης στην ΕΕ, προωθώντας τη δικαιοσύνη και ισότιμους όρους ανταγωνισμού, σύμφωνα με την έκθεση για τις δραστηριότητες εμπορικής άμυνας της ΕΕ το 2023 που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Στα τέλη του 2023 στην ΕΕ ίσχυαν συνολικά 182 μέτρα εμπορικής άμυνας, εκ των οποίων 156 μέτρα αντιντάμπινγκ, 25 αντισταθμιστικά μέτρα και ένα μέτρο διασφάλισης. Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 40% από το 2018, όταν ίσχυαν 133 μέτρα. Το 2023 εκκινήθηκαν διπλάσιες νέες έρευνες σε σύγκριση με το 2022. Η σημαντική ενίσχυση των σχετικών δράσεων αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τον αυξανόμενο αριθμό των αθέμιτων εμπορικών υποθέσεων.

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που προστατεύονται από τα μέτρα αυτά στην ΕΕ αυξήθηκε επίσης θεαματικά από 365.000 το 2018 σε σχεδόν 500.000 άμεσες θέσεις εργασίας στο τέλος του 2023. Τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή προστατεύουν στρατηγικούς βιομηχανικούς κλάδους όπως η αιολική ενέργεια, οι ηλιακοί υαλοπίνακες και οι οπτικές ίνες που είναι απαραίτητοι για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ. Προστατεύονται επίσης πολλοί κλάδοι με σημαντική παρουσία μικρομεσαίων επιχειρήσεων (π.χ. κεραμικά), οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Εμπορίου κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε σχετικά: «Για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, είναι σημαντικό να προστατευτεί η βιομηχανία της ΕΕ από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού. Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και ευρύτερες προκλήσεις, η ΕΕ παραμένει μία από τις πιο ανοικτές αγορές στον κόσμο. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε δράση όταν διακυβεύεται το βασιζόμενο σε κανόνες εμπόριο. Αυτό αποδεικνύεται από τη σημαντική αύξηση των δράσεων εμπορικής άμυνας κατά τη θητεία μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider