O κόσμος της εργασίας αλλάζει ραγδαία, ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις και ειδικά ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους οι οποίοι φοβούνται μήπως υποκατασταθεί ο ρόλος τους.
Έρευνα του Ομίλου Adecco Group για το 2024 (Global Workforce of the Future) καταγράφει την ανησυχία του εργατικού δυναμικού από τις αβεβαιότητες που του επιφυλάσσει η ασταμάτηση είσοδος της ΑΙ στην παραγωγική διαδικασία.
Αντίστοιχη μελέτη εργασιακών τάσεων (2024 Work Trend Index Annual Report) των Microsoft και LinkedIn, καταδεικνύει πως το 52% των υπαλλήλων δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι χρησιμοποιούν την ΑΙ, καθώς ανησυχούν ότι αυτό τους κάνει να φαίνονται αναλώσιμοι.
Στην Ελλάδα η στάση των εργαζομένων για τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εργασία τους είναι ακόμη επιφυλακτική, σύμφωνα με την ManpowerGroup. Πιο θετικά είναι τα ανώτατα στελέχη (64%), τα μεσαία στελέχη ή οι προϊστάμενοι (58%) και οι υπάλληλοι γραφείου (63%). Η πλειονότητα των εργαζομένων στο εργοστάσιο και στην «πρώτη γραμμή» (47%) αισθάνονται λιγότερο αισιόδοξοι.
Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τη Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η εξοικονόμηση χρόνου (90%), η δυνατότητα επικέντρωσης στους πιο σημαντικούς τομείς της εργασίας (85%), η δημιουργικότητα (84%) και η μεγαλύτερη απόλαυση της εργασίας μέσω της χρήσης της (83%).
Ηλικιακά, η Γενιά Z είναι εκείνη που χρησιμοποιεί περισσότερο εργαλεία ΑΙ, ενώ ακολουθούν οι Millennials με 78%, η γενιά Χ με 76% και τελευταίοι οι Boomers με 73%.
Ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της εργασίας
Σύμφωνα με την έρευνα της Adecco, οι εργαζόμενοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για ένα αβέβαιο μέλλον, καθώς ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στη σταθερότητα της εργασίας έχει υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα το 13% των εργαζόμενων δήλωσαν ότι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το 40%, εκφράζει ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της εργασίας τους.
Παράλληλα, το 83% των εργαζομένων υποστηρίζει ότι σκοπεύει να μείνει στον σημερινό εργοδότη του, το υψηλότερο ποσοστό διακράτησης τα τελευταία 3 χρόνια.
Ωστόσο, καταγράφονται και αισιόδοξες προοπτικές σχετικά με την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, το 51% των εργαζόμενων συμφωνεί ότι η απόκτηση δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης διευρύνει τις ευκαιρίες εργασίας και το 46% συμφωνεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη τους έχει δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να προοδεύσουν στο αντικείμενο εργασίας τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι η μέση εξοικονόμηση για τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη ήταν μία ώρα την ημέρα, και το 1/5 των χρηστών είπε ότι η τεχνολογία τους εξοικονομούσε έως και 2 ώρες την ημέρα. Το 5% είπε ότι τους εξοικονομούσε από 3 έως 4 ώρες κάθε μέρα.
Σχεδόν τα 3/4 των χρηστών λένε ότι είναι πιο παραγωγικοί, ωστόσο μόνο το 1/4 λέει ότι έχει ολοκληρώσει εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία τους.
Σύμφωνα με την έρευνα ο χρόνος που εξοικονομείται επιτρέπει στους εργαζόμενους περισσότερο χρόνο για να αφιερωθούν σε δημιουργικές εργασίες, να σκεφτούν πιο στρατηγικά ή να επιτύχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Η εξοικονόμηση χρόνου αφορά πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Οι εργαζόμενοι στους τομείς της ενέργειας, των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και της καθαρής τεχνολογίας (clean technology) ανέφεραν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρόνου 75 λεπτών την ημέρα, ενώ στον κλάδο αεροδιαστημικής και την άμυνα ανέφεραν εξοικονόμηση 52 λεπτών την ημέρα.
Οι επαγγελματίες στον κλάδο της τεχνολογίας εξοικονομούσαν κατά μέσο όρο 66 λεπτά την ημέρα, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες 57 λεπτά και στη βιομηχανία 62 λεπτά την ημέρα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Adecco, Denis Machuel, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλές υποθέσεις σχετικά με το πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο της εργασίας, γι' αυτό είναι εξαιρετικά συναρπαστικό να βλέπουμε αυτά τα πρώτα πιθανά σημάδια βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς της. Ο χρόνος που εξοικονομούν οι εργαζόμενοι φαίνεται να αξιοποιείται σωστά και δεν περιορίζεται μόνο σε έναν ή δύο τομείς, αλλά εμφανίζεται ευρέως διαδεδομένος σε όλους τους κλάδους. Αυτές είναι πρώτες ενδείξεις, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται σε αυτό το πρώιμο στάδιο να εκπληρώνει την υπόσχεσή της».