Αυξήσεις μισθών έρχονται το 2025 για πάνω από 710.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, καθώς η αύξηση που θα αποφασίζεται για τον κατώτατο μισθό θα ισχύει αυτόματα και στο Δημόσιο, ώστε να μην υπάρχουν διαφορές αμοιβών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Από τον επόμενο Απρίλιο λοιπόν αναμένεται η αναμόρφωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων (που θα αποσυνδεθούν από την εισοδηματική πολιτική), και θα συνδεθούν με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.
Εάν δηλαδή οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές απασχολούμενου στον δημόσιο τομέα υπολείπονται του εκάστοτε νομοθετημένου κατώτατου μισθού για πλήρη απασχόληση ή της προκύπτουσας αναλογίας αυτού για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, η διαφορά καταβάλλεται στον δικαιούχο ως αμοιβή εξομάλυνσης.
Για παράδειγμα αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί τον Απρίλιο του 2025 στα 870 ευρώ, τότε και ο εισαγωγικός μισθός (Υ.Ε κατηγορίας) στο Δημόσιο θα αυξηθεί στα 870 ευρώ, από τα 850 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση αυτή των 20 ευρώ θα μεταφερθεί ισόποσα σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου (ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ) και όχι μόνο στο χαμηλότερο. Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα φτάσει κι αυτός τα 950 ευρώ έως το 2027.
Η νομοθετική ρύθμιση για την νέα διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού (βάσει μαθηματικού τύπου) θα συζητηθεί στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Πέμπτη. Μάλιστα όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, η ετήσια αύξηση των βασικών αποδοχών θα αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα βλέπουν αντίστοιχη αύξηση στους μισθούς τους.
Δείτε επίσης: Κεραμέως: Στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός έως το 2027
«Όσο ανεβαίνουν οι τιμές, τόσο θα ανεβαίνει και ο κατώτατος μισθός. Όσο καλύτερα πηγαίνει η ελληνική οικονομία τόσο θα αυξάνει ο μισθός. Αυτά τα δύο στοιχεία θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του από το 2028» ανέφερε η κα Κεραμέως.
«Έχουμε ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση διαβούλευσης με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο διάλογος θα συνεχιστεί και με όλα τα κόμματα. Αναμένουμε αναλυτικές προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, μέχρι την κατάρτιση της νομοθετικής ρύθμισης η οποία αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους» επισήμανε.
Υπενθυμίζεται πως απο το 2028 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται βάσει ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη δύο οικονομικούς δείκτες: την ακρίβεια (πληθωρισμός) και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Πώς θα αναπροσαρμόζεται ο κατώτατος μισθός
Στο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής για τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, προτείνεται η ετήσια μεταβολή του κατώτατου μισθού να προκύπτει από το άθροισμα
- του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και
- του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Δηλαδή η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπόψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Η εφαρμογή του προτεινόμενου μαθηματικού τύπου μπορεί να εκκινήσει το 2027, μετά την ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και την προετοιμασία από την ΕΛΣΤΑΤ των απαραίτητων δεικτών υπολογισμού.
Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής όσο αυξάνονται οι τιμές στην αγορά θα αυξάνεται και ο κατώτατος μισθός, ενώ αν ο συντελεστής οδηγεί σε μείωση δεν θα γίνεται αναπροσαρμογή.