Αυξήσεις μισθών 5% τον χρόνο έως το 2027 και κατώτατος στα 950 ευρώ - Αντίβαρο η μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυξήσεις μισθών 5% τον χρόνο έως το 2027 και κατώτατος στα 950 ευρώ - Αντίβαρο η μείωση του μη μισθολογικού κόστους
Η σχεδιαζόμενη ελάφρυνση των εργοδοτικών εισφορών θα μειώσει το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας περιθώρια ώστε να δοθούν μεγαλύτερες αυξήσεις στους μέσους μισθούς των εργαζομένων - Από τη μείωση των κρατήσεων οι εργαζόμενοι ωφελούνται ελάχιστα, αλλά για τους εργοδότες το κέρδος είναι πιο ουσιαστικό

Αυξήσεις μισθών που κινούνται σε ποσοστά 4% - 5% θα πρέπει να αναμένουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα στην επόμενη τριετία, προκειμένου ο κατώτατος μισθός να πιάσει τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2027 (950 ευρώ μεικτά).

Παράλληλα, η σχεδιαζόμενη ελάφρυνση των εργοδοτικών εισφορών θα μειώσει το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας περιθώρια ώστε να δοθούν μεγαλύτερες αυξήσεις στους μέσους μισθούς των εργαζομένων.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την βελτίωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα περνά «μέσα» από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε το πακέτο των εξαγγελιών της φετινής ΔΕΘ περιλάμβανε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα ως εξής:

  • μία μονάδα από 1/1/2025 (0,5% για τον εργοδότη και 0,5% για τον εργαζόμενο) και
  • μισή μονάδα από 1/1/2027 (πιθανότατα και αυτή θα μοιραστεί στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές).

Από τη μείωση των κρατήσεων οι εργαζόμενοι ωφελούνται ελάχιστα, αλλά για τους εργοδότες το κέρδος είναι πιο ουσιαστικό, καθώς μειώνεται το μη μισθολογικό κόστος για το σύνολο των εργαζομένων τους και δημιουργούνται περιθώρια για να δώσουν νέες αυξήσεις μισθών.

Για παράδειγμα η μισή μονάδα της μείωσης συνεπάγεται ετήσιο όφελος της τάξης των 58 ευρώ για τους χαμηλόμισθους και 380 ευρώ για τους υψηλόμισθους εργαζόμενους. Ωστόσο ένας εργοδότης που απασχολεί 10 υπαλλήλους με μέσες μικτές αποδοχές 1.670 ευρώ, ελαφρύνεται κατά 1.170 ευρώ στις εισφορές τους σε ετήσια βάση.

Πώς θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να ανέλθει στα 870 ευρώ το 2025 (αύξηση 5%), ενώ τουλάχιστον 20 ευρώ θα αυξηθεί ο μισθός των νεοεισερχόμενων στο Δημόσιο. Το σχήμα των αυξήσεων στον κατώτατο συνεχίζει το 2026 με 4% (στα 906 ευρώ ο μισθός) και κατά 5% το 2027 για να φτάσει στα 951 ευρώ.

Άλλωστε και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε από την κυβέρνηση για την αύξηση των μισθών μέχρι το 2028, προβλέπει αύξηση μισθών κατά 5,2% το 2024, 3,4% το 2025, 3,6% το 2026, 3,6% το 2027 και 3,3% το 2028.

Στο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής για τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, προτείνεται η ετήσια μεταβολή του κατώτατου μισθού να προκύπτει από το άθροισμα

  • του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και
  • του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Δηλαδή η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπόψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Η εφαρμογή του προτεινόμενου μαθηματικού τύπου μπορεί να εκκινήσει το 2027, μετά την ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και την προετοιμασία από την ΕΛΣΤΑΤ των απαραίτητων δεικτών υπολογισμού.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής όσο αυξάνονται οι τιμές στην αγορά θα αυξάνεται και ο κατώτατος μισθός. «Ναι, έχουμε ζήτημα ακρίβειας και εκεί μπαίνει ο μαθηματικός τύπος και τι λέει; Αν τα ευάλωτα νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με υψηλές τιμές να ανεβαίνει και ο κατώτατος μισθός. Λέει να λαμβάνουμε αφενός υπόψη τις πληθωριστικές τάσεις αλλά και την παραγωγικότητα της οικονομίας μας» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε αν ο συντελεστής οδηγεί σε μείωση δεν θα γίνεται αναπροσαρμογή. «Η συζήτηση που κάνουμε είναι για το πώς και πόσο θα ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός πάνω από τα 950 μετά το 2027».

Η κα Κεραμέως τάχθηκε υπέρ του νέου τρόπου υπολογισμού των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό έναντι της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης, υποστηρίζοντας πως «ενδείκνυται γιατί ο αυτόματος μηχανισμός στη βάση αντικειμενικών δεικτών της οικονομίας προσφέρει προβλεψιμότητα και για τους εργαζόμενους και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό αλλά και για τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, λαμβάνει υπόψιν αντικειμενικά στοιχεία της οικονομίας όπως η αύξηση τιμών και η παραγωγικότητα της οικονομίας. Επιπλέον, ο νομοθετικά προσδιοριζόμενος κατώτατος μισθός είναι η πολιτική που ακολουθούν 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τέλος οι κοινωνικοί εταίροι δεν εκπροσωπούν όλα τα στρώματα της κοινωνίας, π.χ. τους ανέργους, που επηρεάζονται από τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού».

Οι κατώτατοι μισθοί στην ΕΕ και η θέση της Ελλάδας

Στο Λουξεμβούργο, ο κατώτατος μισθός για τους ανειδίκευτους εργαζόμενους τον Ιανουάριο του 2024 ανέρχεται σε 2.571 ευρώ. Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός τον Ιανουάριο του 2024 ανέρχεται στα 910 ευρώ, συγκριτικά με τα 832 ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Να επανέλθoυν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ζητά η ΓΣΕΕ - Απεργία στις 20/11

Τρεις δείκτες μισθών θα καθορίζουν από το 2025 τις αυξήσεις σε συντάξεις, εισφορές, μισθολόγιο Δημοσίου

Κατώτατος μισθός: Από πότε αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του - Τι προτείνει η αρμόδια επιτροπή σοφών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider