Τρεις δείκτες μισθών θα καθορίζουν από το 2025 τις αυξήσεις σε συντάξεις, εισφορές, μισθολόγιο Δημοσίου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρεις δείκτες μισθών θα καθορίζουν από το 2025 τις αυξήσεις σε συντάξεις, εισφορές, μισθολόγιο Δημοσίου
Από το επόμενο έτος τρεις νέοι Δείκτες θα αξιοποιούνται για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών, των εισφορών, αλλά και για την εκάστοτε μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο, καθώς θα «αποκρυπτογραφούν» την εξέλιξη των αμοιβών όλων των εργαζομένων της χώρας.

Ανατροπή στους μισθούς του Δημοσίου, τις συντάξεις και τις εισφορές 733.000 μη μισθωτών από το 2025, φέρνει η εφαρμογή των νέων Δεικτών μεταβολής μισθών που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ.

Από το επόμενο έτος οι τρεις νέοι Δείκτες θα αξιοποιούνται για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών, των εισφορών, αλλά και για την εκάστοτε μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο, καθώς θα «αποκρυπτογραφούν» την εξέλιξη των αμοιβών όλων των εργαζομένων της χώρας.

Οι τρεις δείκτες που έχει ζητήσει το υπουργείο από την ΕΛΣΤΑΤ είναι:

  • Ο Δείκτης μεταβολής μισθών 2024 για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Ο Δείκτης μεταβολής μισθών για την εξέλιξη των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Ο Δείκτης μεταβολής μισθών για την μεταβολή των αποδοχών των εργαζομένων μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Εισφορές

Ο δείκτης μεταβολής μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της αύξησης των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, προκειμένου να μην αυξάνονται με μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι σήμερα που υπολογίζονται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Ουσιαστικά, οι εισφορές των μη μισθωτών, αντί να αυξάνονται κάθε χρόνο κατά το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, από το 2025 και εφεξής θα συνδεθούν με τις αυξήσεις των μισθών του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο για να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση των εισφορών βάση του γενικού δείκτη, θα λαμβάνεται υπόψη μόνο ο Δείκτης Μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Και αυτό διότι οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο ήταν κατά μέσο όριο 7% για το 2024, ενώ στον ιδιωτικό τομέα η εκτίμηση είναι για αύξηση γύρω στο 3,5%. Συνεπώς ο Δείκτης Μισθών που θα χρησιμοποιηθεί για την αύξηση των εισφορών θα είναι το 3,5% και όχι το 7% του Δημοσίου, που θα ανέβαζε τον μέσο όρο πάνω από 5% με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση των εισφορών.

Υπενθυμίζεται πως φέτος οι εισφορές αυξήθηκαν κατά 3,5%, προκαλώντας την έντονη αποδοκιμασία των επαγγελματιών οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως ενεργεί προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στις ήδη υπάρχουσες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Συντάξεις

Ο νέος Δείκτης Μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης του ΕΦΚΑ σε όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2025 και μετά.

Από την επόμενη χρονιά οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, παύουν να αυξάνονται με τον πληθωρισμό και θα αυξάνονται με το ποσοστό αύξησης του Δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων.

Αν το 2024 ο Δείκτης μισθών κλείσει με αύξηση 3,5%-4%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, οι διαφορές θα είναι οριακές τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του Δείκτη, αλλά έπειτα από 6-10 χρόνια με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού οι συντάξεις θα λάβουν αυξήσεις 5%-10%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δεν λαμβάνει τις τριετίες και την αύξηση στον κατώτατο μισθό - Τα ευρήματα της Επιθεώρησης Εργασίας

Ασφαλιστικές εισφορές: Πόσο θα αυξηθούν από το 2025 για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Πώς επιδρά ο νέος Δείκτης Μεταβολής Μισθών

Ασφαλιστικές εισφορές: Πόσο θα αυξηθούν από το 2025 για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Πώς επιδρά ο νέος Δείκτης Μεταβολής Μισθών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider