Πρόταση - έκπληξη για μείωση του μη μισθολογικού κόστους στους εργαζόμενους που αποκτούν ψηφιακές δεξιότητες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρόταση - έκπληξη για μείωση του μη μισθολογικού κόστους στους εργαζόμενους που αποκτούν ψηφιακές δεξιότητες
Ο μηδενισμός του επιπρόσθετου μη μισθολογικού κόστους λόγω της αύξησης μισθού του εργαζομένου (100 έως 300 ευρώ) από την απόκτηση ψηφιακού πιστοποιητικού, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την ψηφιακή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που επενδύουν στην απόκτηση ή την αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων (μέσω αντίστοιχης πιστοποίησης) πρότεινε το ΙΟΒΕ, στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε) με τίτλο «Επαναβιομηχανοποίηση και αναπτυξιακές δεξιότητες».

Σύμφωνα με την παρουσίαση σχετικής έρευνας του Ιδρύματος από τον Γενικό Διευθυντή του κ. Νίκο Βέττα, ο μηδενισμός του επιπρόσθετου μη μισθολογικού κόστους λόγω της αύξησης μισθού του εργαζομένου από την απόκτηση ψηφιακού πιστοποιητικού, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την ψηφιακή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Με άλλα λόγια, εφόσον υπάρξει ένα τυπικό πρόγραμμα από μία επιχείρηση, που να προσφέρει υψηλές νέες ψηφιακές δεξιότητες στους εργαζόμενούς της, η αύξηση του μισθού που θα επιφέρει αυτή η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων να μην επιβαρυνθεί με φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις.

Υπενθυμίζεται πως από 1/1/2025 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ θα μειωθούν κατά 0,5% και ισόποσα θα μειωθούν και οι εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης. Στην μείωση αυτή των εισφορών κατά μία μονάδα συνολικά, θα προστεθεί και άλλη μισή μονάδα από το 2027.

Αίτημα των επιχειρήσεων, που εκφράζεται μέσα από την έρευνα του ΙΟΒΕ, είναι το κράτος να υποβοηθήσει το νέο αυτό σύστημα επανακατάρτισης που θα επωμιστούν οι επιχειρήσεις, απέχοντας από την επιπλέον φορολόγηση των ποσών που θα λάβουν ως αύξηση οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με το σενάριο παραδοχής της έρευνας, η αύξηση της αμοιβής του απασχολούμενου που αποκτά επιπλέον ψηφιακές δεξιότητες κυμαίνεται από 100 έως 300 ευρώ, μηνιαίως.

Η πρόταση για ενίσχυση της απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων μπορεί να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συνολικά κατά 40 εκατ. ευρώ (σε ετήσια βάση) και κατά 1,55 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας.

Ο Ν. Βέττας ανέφερε ότι στην Ελλάδα καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, που προσφέρουν προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης στους εργαζόμενους (9,1% με στοιχεία 2022). «Η νέα ψηφιακή πραγματικότητα απαιτεί ανθρώπινο δυναμικό με κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες».

«Σε περίπτωση που τα μέτρα καταφέρουν να προσελκύσουν σημαντικές νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες οι επιδράσεις μπορεί να είναι σημαντικά ισχυρότερες, έως 9,7 δισ. ευρώ ετησίως σε όρους ΑΕΠ και 128.500 θέσεις εργασίας σε όρους απασχόλησης» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.

«Το μη μισθολογικό κόστος που αφορά τις εισφορές και τη φορολογία εισοδήματος είναι πολύ υψηλό σήμερα. Αφήστε τις επιχειρήσεις να επανεκπαιδεύσουμε το προσωπικό και θα έρθουν και οι αυξήσεις μισθών» επισήμανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων από τις επιχειρήσεις -σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, διαρθρώνεται ως εξής:

  • Η μεταποιητική επιχείρηση αναλαμβάνει τις δαπάνες για την επιμόρφωση των εργαζομένων της, σε συνεργασία με ανεξάρτητους καταρτισμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς
  • Τα προγράμματα επιμόρφωσης αφορούν σε θέματα τεχνολογίας, απόκτησης και αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων και είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες της επιχείρησης
  • Ο εργαζόμενος παρακολουθεί το πρόγραμμα επιμόρφωσης και κατάρτισης και με την ολοκλήρωσή του λαμβάνει ψηφιακό πιστοποιητικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινά πρόγραμμα κατάρτισης 10.000 ανέργων με επιδότηση μισθού 1.118 ευρώ το μήνα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Έρευνα KPMG για τις αναδυόμενες τεχνολογίες: Προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις παρά τα κενά δεξιοτήτων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider