Ένα νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα φέρει την κωδική ονομασία «Ηριδανός» (iridanos.gov.gr) και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εντάσσεται στην εθνική στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.
Τα εργατικά ατυχήματα και η πλημμελής τήρηση των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία συνδέονται άμεσα με τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην αγορά, με το υπουργείο Εργασίας να προωθεί την αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου από τις αρχές του 2025.
«Θα φέρουμε νομοσχέδιο για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, με αυστηροποίηση του πλαισίου. Είμαστε ήδη σε μια άτυπη διαβούλευση πρώτα απ’ όλα με τους κοινωνικούς εταίρους και μετά με τα κόμματα, για τον βαθμό επικινδυνότητας και για τα εργατικά ατυχήματα, ώστε να μπούμε σε μια κουλτούρα πρόληψης» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης, στο ΕΡΤNews.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεωρητών Εργασίας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκαν 7.800 περιστατικά εργατικών ατυχημάτων, εκ των οποίων 24 θανατηφόρα. Το 2023 καταγράφηκαν 14.920 εργατικά ατυχήματα, έναντι 14.388 το 2022 και 11.957 το 2021.
«Πρωταθλητής» στα εργατικά ατυχήματα αναδεικνύεται ο κλάδος του λιανικού εμπορίου (22,8%) και ακολουθούν οι κλάδοι των καταλυμάτων (9,3%), της Δημόσιας Διοίκησης και Άμυνας και υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης (9,3%), των δραστηριοτήτων ανθρώπινης υγείας (6,4%), των κατασκευών (6%), του χονδρικού εμπορίου (5,3%) και της βιομηχανίας τροφίμων (4,9%).
ΗΡΙΔΑΝΟΣ: Ψηφιακός μετασχηματισμός συστημάτων εργασίας
Η δραματική αυτή αύξηση που παρουσιάζουν τα εργατικά ατυχήματα τα τελευταία χρόνια, οφείλονται σε παθογένειες που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του υπάρχοντος συστήματος υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
Με την ολοκλήρωση του Πληροφοριακού Συστήματος «Ηριδανός» για Θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, επιδιώκεται η υποστήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και η διευκόλυνση των τεχνικών ασφαλείας και των ιατρών εργασίας στο επίπεδο της αρχικής τους εκπαίδευσης.
Ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον «Ηριδανό», αφορούν την:
– προώθηση της δημιουργίας ειδικού «Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου (επαγγελματικής νοσηρότητας)» έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
– διαμόρφωση ολοκληρωμένου μηχανισμού αναγγελίας και καταγραφής εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
– ενίσχυση της ετοιμότητας έναντι πιθανών μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων με την ανάπτυξη πάγιων συνεργιών μεταξύ της υγείας και ασφάλειας στην εργασία και της δημόσιας υγείας.
– εκσυγχρονισμό της διαδικασίας διεξαγωγής των ελέγχων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως π.χ. με τη χρήση φορητών «tablets» από τους επιθεωρητές και την καταχώριση των υποδείξεων των ελέγχων στον λογαριασμό του κάθε εργοδότη στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Επιθεώρησης Εργασίας.
– υιοθέτηση ενός «μητρώου ελεγκτικών βημάτων», δηλαδή τυποποιημένης ηλεκτρονικής διαδικασίας διεξαγωγής του ελέγχου με χρήση λίστας σημείων ελέγχου (check list) και καταχώρισης των στοιχείων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα.
– δράσεις πρόληψης των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία (εργασιακό άγχος, βία και παρενόχληση, εκφοβισμός, εργασιακή εξουθένωση).
– επικαιροποίηση της εθνικής νομοθεσίας για την ΥΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για στήριξη των επιχειρήσεων.
– προγράμματα εκπαίδευσης εργοδοτών, εργαζομένων και επαγγελματιών υγείας και ασφάλειας (τεχνικών ασφαλείας, ιατρών εργασίας, κ.λπ.) με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα προβλέπεται να υλοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και μαθητών.
– εμβάθυνση της συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους τόσο με την αξιοποίηση του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ), του επιστημονικού τους φορέα για τα θέματα ΥΑΕ, όσο και με την αναβάθμιση του Συμβουλίου Υγείας & Ασφάλειας των Εργαζομένων, του οργάνου τριμερούς διαβούλευσης για τα αντίστοιχα θέματα.