Στην ενεργοποίηση ενός νέου συστήματος που θα προσδιορίζει αυτόματα αντικειμενικές αξίες σε περιοχές όπου τα δικαστήρια έχουν ακυρώσει υπουργικές αποφάσεις για τις τιμές ζώνης προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής θεσπίζεται προσωρινό αυτόματο σύστημα για τον προσδιορισμό μεταβατικής τιμής εκκίνησης υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων αποκλειστικά για εκείνες τις περιπτώσεις όπου υπάρχει δικαστική απόφαση που ακυρώνει ολικά ή μερικά την ισχύουσα σχετική υπουργική απόφαση.
Προσωρινές αξίες
Μέχρι την έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης που θα ορίζει τις νέες αντικειμενικές αξίες οι τιμές εκκίνησης καθορίζονται ανάλογα με την περίπτωση ως εξής:
- λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος της ακυρωθείσας τιμής εκκίνησης και της τελευταίας τιμής εκκίνησης που ίσχυε πριν από αυτήν
- αν δεν είχε ορισθεί τιμή εκκίνησης κατά το χρονικό διάστημα πριν από τον χρόνο ισχύος της ακυρωθείσας τιμής, ως τιμή εκκίνησης λαμβάνεται η δικαστικώς ακυρωθείσα τιμή μειωμένη κατά 30%.
Το νέο σύστημα εφαρμόζεται και για ακυρωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί πριν την έναρξη ισχύος της διάταξης, εφόσον δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση καθορισμού νέων τιμών ενώ σε κάθε περίπτωση με την έκδοσή της νέας απόφασης η εφορία προχωρά σε επαναπροσδιορισμό των φόρων μεταβίβασης και του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες τιμές ζώνης.
Σύμφωνα με τη διάταξη η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό νέων τιμών εκκίνησης δημοσιεύεται εντός προθεσμίας 6 μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης ακύρωσης και για δικαστικές αποφάσεις που έχουν κοινοποιηθεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, η υπουργική απόφαση δημοσιεύεται έως τις 15 Απριλίου 2025.
Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι με την τροπολογία αφ’ ενός θεσπίζεται συγκεκριμένη προθεσμία για τη συμμόρφωση της Διοίκησης, αφετέρου προβλέπονται οι τιμές εκκίνησης που ισχύουν για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, για λόγους ασφάλειας δικαίου που επιτάσσουν να μην μείνει αρρύθμιστο το ζήτημα.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η όποια ανάσχεση στις εμπορικές συναλλαγές ακινήτων και μπορεί να διενεργηθεί εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και συνακόλουθα να ενισχυθεί η σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος.
Επέκταση αντικειμενικού συστήματος και διορθώσεις
Στο μεταξύ, «τρέχει» το σχέδιο της επέκτασης του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε 2.167 περιοχές της χώρας ενώ αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις τιμές ζώνης σε 36 περιοχές σε 12 δήμους της χώρας: Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου.
Οι συγκεκριμένοι δήμοι πριν από 2 χρόνια είχαν υποβάλει αίτημα στο ΥΠΕΘΟ ζητώντας «κούρεμα» των αντικειμενικών τιμών οι οποίες είχαν αυξηθεί τον Ιούνιο του 2021 και ενεργοποιήθηκαν για μεταβιβάσεις ακινήτων την 1η Ιανουαρίου 2022. Το υπουργείο έκανε δεκτό το αίτημά τους και ανέθεσε σε ιδιώτες εκτιμητές τον επαναπροσδιορισμό των τιμών εκκίνησης στις «επίμαχες» ζώνες.
Σε περίπτωση που υπάρξουν διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά αλλά από τη ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.