Χρεώσεις: Στα 1.000 ευρώ ημερησίως το ποσό πληρωμών που θα μπορεί να κάνει ανέξοδα ο καταναλωτής μέσω IRIS

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρεώσεις: Στα 1.000 ευρώ ημερησίως το ποσό πληρωμών που θα μπορεί να κάνει ανέξοδα ο καταναλωτής μέσω IRIS
Επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του insider.gr. H ΔΙΑΣ ΑΕ ανακοίνωσε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου αποφασίστηκε η επέκταση του ορίου πληρωμών μέσω IRIS κατά 500 ευρώ για πληρωμές από φυσικά πρόσωπα σε επιχειρήσεις, πέραν των 500 ευρώ που ισχύει για πληρωμές μεταξύ φυσικών προσώπων. Περαιτέρω μειώσεις στις προμήθειες, εξετάζουν οι τράπεζες. Αναμένεται συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, πριν την εξειδίκευση της δέσμης παρεμβάσεων που προανήγγειλε χθες. 

Το πρώτο βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού ανταγωνισμού, μετά τις πρόσφατες παραινέσεις του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών προς τις τράπεζες, έρχεται στο μέτωπο των προμηθειών με την επέκταση του ορίου πληρωμών μέσω IRIS κατά 500 ευρώ για πληρωμές από φυσικά πρόσωπα σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στην επέκταση του ορίου συμφώνησαν χθες η ΔΙΑΣ Διατραπεζικά Συστήματα Πληρωμών και οι τράπεζες.

Με τον τρόπο αυτό, οι ημερήσιες πληρωμές μέσω IRIS που θα μπορεί να εκτελεί ο καταναλωτής ανεβαίνουν στα 1.000 ευρώ, 500 ευρώ μεταξύ φυσικών προσώπων (IRIS P2P) και 500 ευρώ από φυσικά πρόσωπα προς επιχειρήσεις (IRIS P2B), χωρίς καμία προμήθεια για τον καταναλωτή και με χρέωση πολύ μικρής προμήθειας για τους εμπόρους. Η προμήθεια αυτή διαμορφώνεται σε 0,3% - 0,5%, τη στιγμή που οι χρεώσεις στις πληρωμές με κάρτα διαμορφώνονται στο 1% - 1,5% ή και περισσότερο (ανάλογα με το είδος της κάρτας, χρεωστική, πιστωτική, εταιρική).

Χθες συνεδρίασε το ΔΣ της ΔΙΑΣ Α.Ε. στην οποία μέτοχοι είναι οι τράπεζες με 72% και η ΤτΕ με 28% και κατέληξαν σε συμφωνία για την επέκταση του ορίου πληρωμών μέσω IRIS, αφού προχώρησαν στην διασφάλιση ζητημάτων όπως π.χ. πώς θα αποφεύγεται το ξέπλυμα χρήματος ή η φοροδιαφυγή ή τι θα γίνεται στην περίπτωση που ο καταναλωτής αμφισβητεί μια πληρωμή. Όπως είχε γράψει το insider.gr, πριν επισημοποιηθεί η επέκταση του ορίου πληρωμών μέσω IRIS P2B ήταν απαραίτητο να διευθετηθούν τα παραπάνω ζητήματα, από το απλούστερο, πώς θα διασφαλίζεται ο καταναλωτής ότι θα παίρνει τα λεφτά του πίσω αν π.χ. έχει πληρώσει μέσω IRIS ένα ζευγάρι παπούτσια με αντικαταβολή και το επιστρέφει πίσω, έχει καταθέσει προκαταβολή σε ένα ξενοδοχείο αλλά ακυρώνει την διαμονή του κ.ο.κ.

To ρεπορτάζ του insider.gr, επιβεβαίωσε σημερινή ανακοίνωση της ΔΙΑΣ, στην οποία αναφέρεται ότι «στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με στόχο την ευρύτερη δυνατή χρήση του IRIS, τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τους επαγγελματίες, αποφασίστηκε η καθιέρωση διακριτών ορίων για δύο από τα προϊόντα του IRIS: IRIS P2P: Όριο €500 ημερησίως για άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων. IRIS P2B: Όριο €500 ημερησίως για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ ατομικές επιχειρήσεις. Η τεχνική υλοποίηση του διαχωρισμού αυτών των ορίων, και η ενεργοποίηση τους, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Το πώς οι χρεώσεις στις πληρωμές και ευρύτερα στις τραπεζικές συναλλαγές των πολιτών θα γίνουν φθηνότερες, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στην Βουλή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, σχετικά με την πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, προανήγγειλε παρεμβάσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού ανταγωνισμού, μεταξύ αυτών και για την «περαιτέρω φροντίδα για το ζήτημα των προμηθειών».

Όπως εκτιμάται, οι παρεμβάσεις που προανήγγειλε ο ΥΠΕΘΟ αναμένεται να εξειδικευθούν την ερχόμενη εβδομάδα, κατόπιν συνάντησης που θα έχει προηγηθεί με τους τραπεζίτες, πιθανότατα την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου. Οι τράπεζες, όπως είχε γράψει το insider.gr, ενδιαφέρονται από την δική τους σκοπιά (να μην χάσουν πελάτες από τον ανταγωνισμό των neobanks) για την ανταγωνιστικότητα των χρεώσεών τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν φτιάξει πακέτα συναλλαγών με ενιαία χρέωση, τα οποία εξοικονομούν στον πελάτη αρκετά ευρώ μηνιαίως από καθημερινές συναλλαγές τις οποίες θα πλήρωνε ακριβότερα μεμονωμένα.

Προσεχώς, μάλιστα, οι τράπεζες θα βγουν και με νέα πακέτα συναλλαγών με ελκυστικότερες ακόμη χρεώσεις. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των τραπεζών έχουν μπει και οι προμήθειες στα εμβάσματα. Τα εμβάσματα είναι το μόνο προϊόν που κοστολογείται ακριβότερα από τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

Συνολικά ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε χθες σε παρεμβάσεις που θα αφορούν σε:

  • Περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού που είναι βασικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πελατών των τραπεζών.
  • Στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Περαιτέρω φροντίδα για το ζήτημα των προμηθειών.
  • Πιο ενεργή συμβολή εκ μέρους των τραπεζών στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.
  • Αντιμετώπιση κάθε κίνησης από την πλευρά των τραπεζών που κάνει τους πολίτες να δυσανασχετούν, χωρίς όμως να αποσταθεροποιούνται οι τράπεζες.

Για να ενισχύσει τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών, η κυβέρνηση τους τελευταίους 16 μήνες:

  1. Θεσμοθέτησε τη δυνατότητα σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν στεγαστικά και κάποιων μορφών επιχειρηματικά δάνεια.
  2. Στήριξε τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα.
  3. Έκανε υποχρεωτικό το IRIS με δωρεάν προμήθειες για τους ιδιώτες και χαμηλές για τους επαγγελματίες.
  4. Μείωσε με νόμο κατά 50% οι προμήθειες για συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ.
  5. Έκανε αφορολόγητα τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, που έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τις τραπεζικές καταθέσεις.
  6. Ενίσχυσε τη δραστηριότητα της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ανάσα μετά το τέλος στα σενάρια για έκτακτο φόρο - Προσοδοφόρα ευκαιρία για τους επενδυτές

Ψάλτης: Την επόμενη 3ετία πάνω από 30% της κεφαλαιοποίησης της Alpha Bank θα διανεμηθεί στους μετόχους

Μεγάλου (Πειραιώς): Στόχος καθαρή πιστωτική επέκταση 10 δισ. την προσεχή 4ετία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider