Τρία μισθολογικά «βήματα» μεσολαβούν για τη διαμόρφωση του ύψους του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το 2027.
Οι ετήσιες αυξήσεις που θα δοθούν στο ενδιάμεσο διάστημα (μεταξύ 4,4% και 4,7%), θα οδηγήσουν τους μισθωτούς σε υψηλότερη μισθολογική βάση, ενώ θα εξισώσουν τα χαμηλότερα κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων, με τα αντίστοιχα του ιδιωτικού.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει κατά καιρούς ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να αυξήσει τους βασικούς μισθούς κατά 4,6% ετησίως την περίοδο 2025-2027. Δηλαδή, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να ανέλθει στα 869-870 ευρώ το 2025 (αύξηση 40 ευρώ), ώστε να αυξηθεί στα 908 ευρώ το 2026 και να καταλήξει στα 950 ευρώ το 2027.
Η σύνδεση των αποδοχών ανάμεσα στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, θα ισχύσει από το 2025. Από το επόμενο έτος οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν την διαφορά μεταξύ των 850 ευρώ που είναι σήμερα το 1ο μισθολογικό κλιμάκιο, έως του ποσού που θα διαμορφωθεί ο νέος κατώτατος για τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή αν ο κατώτατος του ιδιωτικού τομέα αυξηθεί από τα 830 ευρώ στα 870 ευρώ, η αύξηση στο δημόσιο θα είναι (850+20 ευρώ).
Ωστόσο για το 2025 οι αυξήσεις δεν θα έχουν αναδρομικότητα και θα χορηγηθούν από την 1η Απριλίου. Το ίδιο θα ισχύσει και στο Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ.
Ωστόσο από το 2026 η αύξηση θα έρχεται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, καθώς ο διάλογος και οι προτάσεις των εταίρων θα εκκινούν από τον Ιούνιο, με τον Δεκέμβριο να είναι ο μήνας της τελικής απόφασης.
Δηλαδή το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η διαβούλευση θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2025, ώστε εντός του έτους να καταλήξουν οι εμπλεκόμενοι φορείς στην πρότασή τους για τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο που θα ισχύσει από την 1/1/2026.
Αλλάζουν όλα το 2028
Από το 2028 προβλέπεται νέα διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, με βάση το μαθηματικό τύπο ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.
Ειδκότερα, όπως προβλέπεται στο νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο αναπροσαρμόζονται, έπειτα από διαβούλευση που διεξάγεται κατ’ έτος, βάσει συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα
- του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος έτους για το χαμηλότερο ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και
- του ημίσεος του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο. Αν ο συντελεστής που θα προκύπτει οδηγεί σε μείωση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, δεν γίνεται αναπροσαρμογή, και ο μισθός θα μένει παγωμένος χωρίς να, μειώνεται.
Ο νέος μηχανισμός θα εφαρμοστεί και στους μισθούς του Δημοσίου τομέα ώστε ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να μην υπολείπεται από τον κατώτατο μισθό, συμπαρασύροντας προς τα πάνω όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.
Η κυβερνητική πολιτική για τον κατώτατο μισθό φαίνεται να είναι δρομολογημένη, ενώ το δύσκολο στοίχημα παραμένει εκείνο της αύξησης του μέσου μισθού που πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με την βελτίωση της παραγωγικότητας.