Στις χαμηλότερες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης φιγουράρει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ποσοστό των συνταξιούχων που συνέχιζαν να εργάζονται το 2023.
Ωστόσο, μετά τη φετινή καταμέτρηση, η χώρα μας αναμένεται να σκαρφαλώσει αρκετές θέσεις υψηλότερα, καθώς στην σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έχουν εγγραφεί από τις αρχές του έτους πάνω από 200.000 συνταξιούχοι που δηλώνουν ακόμη εργαζόμενοι. Η αθρόα εγγραφή των συνταξιούχων, οφείλεται στο γεγονός πως από 1/1/2024 έπαψε η παρακράτηση του 30% της σύνταξης για εκείνους που απασχολούνται και αντικαταστάθηκε με ειδική εισφορά επί του μισθού (10%).
Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα (με ποσοστό 4,2%), μαζί με την Ισπανία (4,9%) και τη Ρουμανία (1,7%) ανήκουν στο γκρουπ των κρατών με το χαμηλότερο ποσοστό εργαζόμενων συνταξιούχων το 2023. Στον αντίποδα βρίσκονται οι χώρες της Βαλτικής και συγκεκριμένα η Εσθονία (με 54,9%), η Λετονία (με 44,2%) και η Λιθουανία (με 43,7%).
Ωστόσο η πλειονότητα των Ευρωπαίων που βγήκαν στη σύνταξη δεν εργάστηκε (22,4%) ή σταμάτησε να εργάζεται (64,7%) κατά τη διάρκεια των 6 πρώτων μηνών που ακολούθησαν.
Μεταξύ εκείνων που συνέχισαν να εργάζονται, περίπου οι μισοί συνέχισαν την προηγούμενη εργασία του, ενώ για τους υπόλοιπους υπήρξαν αλλαγές, όπως αλλαγή εργασίας, λιγότερες ώρες εργασίας ή εργασία σε μια δεύτερη δουλειά.
Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι ασφαλισμένοι συνέχισαν να εργάζονται μετά τη λήψη σύνταξης γήρατος, ήταν επειδή τους άρεσε να είναι παραγωγικοί (το 36,3% των ατόμων) ή λόγω οικονομικής ανάγκης (28,6%).
Η επιθυμία να διατηρηθεί η κοινωνική ένταξη (11,2%) και η οικονομική ελκυστικότητα της εργασίας (9,1%) αναφέρθηκαν επίσης ως λόγοι για τη συνέχιση της εργασίας. Ένα μικρότερο ποσοστό (3,5%) συνέχισε να εργάζεται επειδή ο σύντροφός του εξακολουθούσε να εργάζεται.
Η Δανία (61%), οι Κάτω Χώρες (59,6%) και η Ιταλία (51,7%) είχαν το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που συνέχισαν να εργάζονται επειδή τους άρεσε. Από την άλλη πλευρά, η οικονομική ανάγκη ήταν ο κύριος λόγος για τη συνέχιση της εργασίας στην Κύπρο (68,6%), τη Ρουμανία (54,3%) και τη Βουλγαρία (53,6%).
Δυνατότητα αύξησης της σύνταξης
Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έχουν δηλώσει την απασχόλησή τους στον ΕΦΚΑ και καταβάλουν τις εισφορές τους, θα λάβουν προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας αλλά και της επικουρικής τους σύνταξης.
Προϋπόθεση είναι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να υποβάλουν αίτηση στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ της περιοχής τους, προκειμένου να υπολογιστούν στη σύνταξή τους και τα επιπλέον ένσημα.
Όπως αναφέρει σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, ο χρόνος ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση αξιοποιείται για την προσαύξηση της κύριας και επικουρικής σύνταξης και τη χορήγηση συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής μετά από αίτηση του συνταξιούχου, η οποία υποβάλλεται μετά τη λήξη της απασχόλησης.
Το ποσό της προσαύξησης στην κύρια σύνταξη υπολογίζεται σύμφωνα με τα ποσοστά αναπλήρωσης του ν. 4670/2020 αποκλειστικά για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου και τα οικονομικά αποτελέσματα εκκινούν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβλήθηκε η σχετική αίτηση.