Οικονομικό Επιμελητήριο: Μείωση έμμεσων φόρων ζητούν Αλογοσκούφης – Χριστοδουλάκης – Σαββαΐδου

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οικονομικό Επιμελητήριο: Μείωση έμμεσων φόρων ζητούν Αλογοσκούφης – Χριστοδουλάκης – Σαββαΐδου
Υπέρ της μείωσης των έμμεσων φόρων και ειδικά του ΦΠΑ τάχθηκαν δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών και μια πρώην γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων.

Υπέρ της μείωσης των έμμεσων φόρων και ειδικά του ΦΠΑ τάχθηκαν δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών και μια πρώην γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων κατά την εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο, σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, ο οποίος συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει το φορολογικό μίγμα και ειδικά η ισορροπία έμμεσων και άμεσων φόρων με μειώσεις στον ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης αλλά και να υπάρξει ανακατανομή της άμεσης φορολογίας με μειώσεις στα μικρομεσαία εισοδήματα. Ως αντιστάθμισμα πρότεινε την αύξηση άλλων φόρων που όπως είπε παραμένουν σε «σκανδαλώδη χαμηλά επίπεδα» όπως ο φόρος μερισμάτων που βρίσκεται στο 5% και την αύξηση του φόρου κληρονομιάς στις μεγάλες περιουσίες. Ο κ. Χριστοδουλάκης πρότεινε και την την επιβολή έκτακτης φορολόγησης στα υπερκέρδη των τραπεζών και των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχονται «όχι λόγω δικών τους ενεργειών και επιχειρηματικών κινήσεων» αλλά από τη συγκυρία λόγω των υψηλών επιτοκίων ή από τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας.

Υπέρ της μείωση των έμμεσων φόρων τάχθηκε και ο επίσης πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης καθώς όπως είπε εκεί θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και όχι στους άμεσους φόρους. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «μόνιμη μικρή και διατηρήσιμη μείωση του ΦΠΑ» εφόσον επιβεβαιωθούν τα επιπλέον έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα οποία θα μπορούσαν να επίσης να κατευθυνθούν στην ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι πλήττονται παραπάνω από τον υψηλό πληθωρισμό. Μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2025 ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε πως πρόκειται «για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση σε ένα αβέβαιο περιβάλλον», αλλά σημείωσε πως είναι κρίσιμο να αυξηθούν οι επενδύσεις αλλά και να αλλάξει το επενδυτικό μίγμα σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες για να μην επιστρέψουμε στα παλιά.

H πρώην γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, σημείωσε ότι οι ελαφρύνσεις φόρων που προβλέπει ο προϋπολογισμός δείχνουν πως δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σημείωσε και αυτή τη δυσανάλογη συμμετοχή των έμμεσων φόρων στα συνολικά έσοδα σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης που όπως είπε αποτελούν το ένα πέμπτο των φορολογικών εσόδων ενώ στις χώρες της ΕΕ αποτελούν το ένα δέκατο. Η κυρία Σαββαΐδου τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ και τόνισε πως είναι αντίθετη με την τεκμαρτή φορολόγηση, όπως αυτή που επιβλήθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο πρώην γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής και πρώην συντονιστής στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, έκανε λόγο για σημαντικές αστοχίες στις προβλέψεις των προϋπολογισμών των τελευταίων ετών, ειδικά στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όπως η εξάρτηση από την ιδιωτική κατανάλωση, οι χαμηλές επενδύσεις και την σοβαρή επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. «Δεν τα προκάλεσε όλα αυτά τα προβλήματα η κυβέρνηση αλλά τα κρύβει κάτω από το χαλί», ανέφερε ο κ. Κουτεντάκης, ενώ για την καλύτερη αξιοποίηση των φοροεσόδων από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής πρότεινε να υλοποιηθεί μια δράση που προβλέπει το «Σχέδιο Πισσαρίδη» για την θεσμοθέτηση καθολικής δημόσιας εκπαιδευτικής βαθμίδας πριν από το νηπιαγωγείο ώστε να μπορούν περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας σημείωσε πως η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την υπόλοιπη ΕΕ και τόνισε πως οι επενδύσεις συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία καθώς το 2025 θα είναι βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης αντικαθιστώντας την ιδιωτική κατανάλωση. Ξεχώρισε ως βασικές προκλήσεις τα προβλήματα από την παγκόσμια αναταραχή που όπως είπε «δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη τη χώρα μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης: Προϋπολογισμός συνέπειας, σύνεσης, ανάπτυξης και συνοχής - Μετατρέπουμε τα λόγια σε πράξη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider